Dutch Youngster Festival: andere rol voor parcoursbouwer Marinus Vos

  • 3 mei 2019 11:01
door: Wendy Scholten, 3 mei 2019 11:01

🔴 Wierden
Met het aanstellen van de wereldbekende parcoursbouwer Louis Koninckx op het Dutch Youngster Festival in Wierden dit jaar heeft zijn collega Marinus Vos – medeoprichter en sinds jaar en dag vaste parcoursbouwer in Wierden – zijn handen vrij om de functie van Event Director te bekleden.

Marinus Vos
Marinus Vos is dit jaar geen parcoursbouwer op het Dutch Youngster Festival, maar houdt zich met de organisatie bezig.
📸 Steven Stegen

Vos: ,,Ik ga mijn best doen alles in goede banen te leiden, iemand moet dat doen, toch? Na het DYF van 28 mei tot 1 juni is Outdoor Wierden, de internationale een- en tweesterrenwedstrijd. Daar ga ik wel de parcoursen bouwen.”

Niet zenuwachtig

Zenuwachtig over zijn nieuwe functie dit jaar is de ervaren Vos geen moment. Tenslotte stond hij samen met Daan Nanning aan de wieg van de populaire jeugdspringwedstrijd in Wierden. ,,Het zal een goede twintig jaar geleden zijn geweest”, denkt Vos terug.

,,Daan Nanning was chef d’equipe van de junioren en young riders in Nederland. Er waren maar een paar wedstrijden voor de jeugd in het buitenland. Daan zei: eigenlijk moet er in Nederland ook zo’n wedstrijd komen. Nou, dat wilden wij wel organiseren.”

Zo geschiedde en inmiddels is het Dutch Youngster Festival een vaste waarde op de kalender van de internationale jeugdspringruiters. In bijna al die jaren was Marinus Vos parcoursbouwer, een enkele keer nam Jos Brinkman de honneurs voor hem waar.

Het is dan ook helemaal niet gezegd dat Vos nooit meer de meetstok op het DYF in handen heeft. ,,Nee, in principe zijn er alleen voor dit jaar afspraken gemaakt met Louis Konickx”, verduidelijkt hij. ,,Wij hebben voor hem gekozen in verband met het komende EK, dat van 8 tot en met 14 juli in Veeningen plaatsvindt. Daar bouwt hij ook, dus het leek ons een goed idee om hem ook voor het DYF te vragen. De ruiters en amazones kunnen zich op die manier goed voorbereiden op het EK en de chef d’equipes van de verschillende landen weten dan waar ze staan met hun team.”

Opsteker

Het binnenhalen van de FEI Nations Cup Youth: vier landenwedstrijden voor ponyruiters, Children, Junioren en Young Riders, op het DYF is natuurlijk een prachtige opsteker voor de Wierdense wedstrijd, maar ook daarvoor waren het niveau, de populariteit en de sfeer op het DYF altijd opperbest, aldus Vos. ,,Het is elk jaar een prachtige wedstrijd. De landenwedstrijd legt extra druk op de ruiters, dat maakt het nog spannender. Het is meteen een mooie voorbereiding op de senioren, want de jeugdruiters hebben echt al veel gezien. Het niveau en het paardenmateriaal is ook wel anders dan pakweg tien jaar geleden. Vele malen beter. De bondscoaches doen daar goed werk in.”

🔴 Stegen.net | Persbericht