Michael Jung prolongeert individueel goud bij eventing

Share
  • 10 augustus 2016 10:56

door: redactie, 10 augustus 2016 10:56

Rio de Janeiro | STEGEN.NET | ANP | DPA

Na de zesde plaats in de landenwedstrijd – een tikkeltje teleurstellend maar vooraf wel de doelstelling voor Rio – hebben de Nederlandse ruiters op het onderdeel eventing ook individueel een bijrol gespeeld. De Duitser Michael Jung prolongeerde zijn gouden medaille.
Het individuele podium bij de eventing. Links Nicolas Astier (zilver), midden Michael Jung (goud) en Philip Dutton (brons). foto: FEI | Arnd Bronkhorst

Het individuele podium bij de eventing. Links Nicolas Astier (zilver), midden Michael Jung (goud) en Philip Dutton (brons).
FOTO: FEI | Arnd Bronkhorst

Merel Blom en Tim Lips mochten beiden terugkomen voor de finale van het springen (beste 25 combinaties) maar konden zich niet spectaculair verbeteren.

Blom maakte met haar paard Rumour Has It twee springfouten en eindigde als negentiende in de eindrangschikking met 76,4 strafpunten. Lips sloot het Olympische toernooi met Bayro af met een foutloze ronde. Hij revancheerde zich daarmee voor de acht strafpunten in de teamomloop. Na dressuur, cross country en twee klassieke springconcoursen vond hij zijn naam terug op de 21e plaats met 82,0. Alice Naber-Lozeman (Peter Parker) haalde de top 25 niet. Theo van den Vendel viel maandag al uit na een val tijdens de cross.

Weer goud voor Jong
Het olympisch goud ging voor de tweede achtereenvolgende keer naar de 34-jarige Duitser Michael Jong op Sam FBW, het paard waarop hij ook in Londen won, met 40,9 strafpunten. De score stond er al na de dressuur, de uithoudingsproef en het springen verliepen onberispelijk. ,,Dit is ongelooflijk”, aldus de dolblije winnaar. ,,De tweede keer met Sam, een paard dat zich geweldig laat rijden.”

De Fransman Astier Nicolas pakte met Piaf de B'Neville het zilver. foto: FEI | Arnd Bronkhorst

De Fransman Astier Nicolas pakte met Piaf de B’Neville het zilver.
FOTO: FEI | Arnd Bronkhorst

De titelverdediger besloot pas op het laatste moment de 16-jarige Sam mee te nemen naar Rio. Jung, algemeen beschouwd als de beste eventingruiter aller tijden, was van plan te starten met de jongere Takinou maar dat rijdier liep een infectie op.

Ook op Sam was Jung een klasse apart. De Fransman Astier Nicolas (Piaf de B’neville) voegde op de slotdag nog zes strafpunten aan zijn totaal toe maar bleef met 48,0 tweede. Het brons was voor de Amerikaan Phillip Dutton met Mighty Nice: 51,8.