Olympisch goud voor Franse springruiters, Nederland gedeeld zevende

Share
  • 17 augustus 2016 19:25

door: redactie, 17 augustus 2016 19:25

Rio de Janeiro | STEGEN.NET

De Nederlandse springruiters zijn er niet in geslaagd om bij de Olympische landenwedstrijd een medaille te halen. Oranje werd gedeeld zevende. Frankrijk pakte het goud, de Verenigde Staten het zilver. Na barrage was het brons voor Duitsland.

Nederland begon de tweede dag met een prima uitgangspositie van nul strafpunten. Jeroen Dubbeldam reed opnieuw als eerste met Zenith en liet vijf strafpunten noteren. Er viel een balk op de tweede sprong en er kwam een strafpunt voor de tijd bij.

De winnende Franse equipe: Roger Yves Bost, Penelope Leprovost, Kevin Staut en Philippe Rozier. foto: FEI | Richard Juilliart

De winnende Franse equipe: Roger Yves Bost, Penelope Leprovost, Kevin Staut en Philippe Rozier.
FOTO: FEI | Richard Julliart

Maikel van der Vleuten hield Nederland in de race. Hij zette met Verdi opnieuw een geweldige rit neer, bleef foutloos, maar kreeg wel een strafpunt voor de tijd.

Harrie Smolders was als derde aan zet en het lukte hem helaas niet om net als in de eerste omloop foutloos te blijven. Drie balken gingen er naar beneden. Jur Vrieling kwam niet aan de start. Nederland kwam daarmee op 18 strafpunten, net als Zweden.

Plaats geven
Bondscoach Rob Ehrens verwoordde het als volgt: ,,Winst en verlies zitten in deze sport heel dicht bij elkaar. We moeten hiervan leren en het nu een plaats geven. Vrijdag wacht de individuele wedstrijd waarin we drie kansrijke combinaties hebben.” In die wedstrijd beginnen de finalisten met een schone lei.

Frankrijk won de landenwedstrijd met slechts drie strafpunten. Het winnende team bestond uit Philippe Rozier (Rahotep de Toscane), Kevin Staut (Reveur de Hurtebise), Roger Yves Bost (Sydney une Prince) en Penelope Leprovost, die met Flora de Mariposa niet meer in actie kwam.

Met vijf strafpunten ging het zilver naar de Verenigde Staten. Het team moest het doen zonder Beezie Madden en de geblesseerde Cortes C. Maar Kent Farrinton (Voyeur), Lucy Davis (Barron) en McLain Ward (Azur) klaarden de klus vrij gemakkelijk.

Barrage om brons
Spannend was de strijd om het brons. Daarvoor moest een barrage de beslissing brengen. De Duitse equipe besliste de strijd in zijn voordeel, ten koste van de Canadese ruiterploeg. De druk lag in de omloop bij Ludger Beerbaum, die met Casello foutloos moest blijven om een barrage af te dwingen. En dat lukte de 52-jarige routinier uit Riesenbeck.


Resultaat Frankrijk (goud)

ruiter paard ronde 1 ronde 2
Philippe Rozier Rahotep de Toscane 4 1
Kevin Staut Reveur de Hurtebise 0 0
Roger Yves Bost Sydney une Prince 1 1
Penelope Leprovost Flora de Mariposa 0 NG