Veiling SFN: fonds biedt zelf ‘slechts’ 850.000 euro voor Zenith [update]

Share
  • 21 september 2016 18:48

door: redactie, 21 september 2016 18:48

Ermelo | STEGEN.NET

Vooraf werd rekening gehouden met een miljoenenopbrengst, maar springpaard Zenith bleef woensdag bij de online veiling van het Sportpaarden Fonds Nederland (SFN) steken op een bod van 850.000 euro. Dat is te lezen op de veilingsite van BVA Auctions. Zojuist is duidelijk geworden dat het SFN zelf het laatste bod heeft uitgebracht en Zenith dus in het bezit houdt.
Grote Prijs Falsterbo. Jeroen Dubbeldam werd met Zenith SFN vierde in de Grote Prijs van Falsterbo.

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN tijdens de Grote Prijs van Falsterbo.

De eerste biedingen op Zenith kwamen rond 16.00 binnen. Na vijf biedingen blijft de succesvolle Rash R-zoon steken op een tegenvallende 850.000. Wie de nieuwe eigenaar wordt is nog onbekend. Net als wie Zenith op wedstrijden gaat uitbrengen als opvolger van Jeroen Dubbeldam. Formeel is het mogelijk dat de nieuwe koper opnieuw Dubbeldam vraagt met Zenith te gaan starten.

Dubbeldam haalde in Rio net niet de Olympische barrage, omdat hij in een rit zonder springfouten de tijd met een fractie van een seconde overschreed. Hij werd zevende.

8,6 miljoen voor London
Vier jaar geleden leverde het springpaard London, waarmee Gerco Schröder twee keer zilver won bij de Olympische Spelen van Londen, 8,6 miljoen euro op. Evenals Zenith nu was London destijds twaalf jaar, een mooie leeftijd voor een sportpaard. Schröder kon toen dankzij de nieuwe eigenaar op het dier in wedstrijden blijven uitkomen. De combinatie werd niet geselecteerd voor Rio 2016.

filmpje van RTV Drenthe over de veiling

Sinds 2011 vormden Dubbeldam en Zenith een combinatie. Het duo is regerend Europees en wereldkampioen, zowel individueel als met de nationale equipe. Dubbeldam zelf werd al wel eens olympisch kampioen, in 2000 (Sydney), met de legendarische schimmel De Sjiem.

Vier andere paarden werden ook afgelslagen. Het gaat om Aquila (750.000 euro), Ferrari (165.000 euro), Djumpsina (90.000 euro) en Eloma’s Blue (70.000 euro).

UPDATE
Op de Facebook-pagina van het SFN staat:

,,De directie van het SFN heeft in het belang van de aandeelhouders besloten om op SFN Zenith N.O.P. het laatste bod van € 850.000,– te plaatsen. Daarmee heeft het SFN dit paard teruggekocht. Dit omdat de directie vaststelt, dat de verwachte waarde van dit paard, zoals vooraf was vastgesteld door experts, niet in overeenstemming is met de uitgebrachte biedingen. De komende tijd zal de directie zich richten op een onderhandse verkoop van SFN Zenith N.O.P.”