archief
contact
+31 6 53239630

Springpaard Zenith neemt afscheid: ‘hij is een genie’

🔴 DEN BOSCH Thank you Zenith. In zwierige letters staat het geprint op de witte deken die toppaard Zenith draagt bij zijn afscheid van het publiek bij Indoor Brabant. Nog één keer rijdt Jeroen Dubbeldam in de schijnwerpers rond. Het is een emotioneel afscheid. ,,Hij is een genie”, zei Dubbeldam. En dat is ‘ie.

🔴 Den Bosch
Thank you Zenith. In zwierige letters staat het geprint op de witte deken die toppaard Zenith draagt bij zijn afscheid van het publiek bij Indoor Brabant. Nog één keer rijdt Jeroen Dubbeldam in de schijnwerpers rond. Het is een emotioneel afscheid. ,,Hij is een genie”, zei Dubbeldam. En dat is ‘ie.

Eerder dan misschien verwacht bereikte Zenith de top, maar het afscheid kwam ook eerder dan gehoopt. Maar toch, Jeroen Dubbeldam behaalde met Zenith wel twee Europese en twee wereldtitels. Als geen ander wist de ruiter uit Weerselo het beste in Zenith naar boven te halen.

De wereldtitels waren in Caen 2014, de Europese kampioenschappen in Aken 2015. Dubbeldam won individueel en met het nationale team, dat hij tijdens de huldiging specifiek noemde: Gerco Schröder, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten. ,,Zenith is een heel lastig te berijden paard”, zei bondscoach Rob Ehrens. ,,Maar als Jeroen zei dat hij er klaar voor was dan was hij het ook. Hij heeft mij nooit teleurgesteld.”

Springpaarden Fonds Nederland

Dubbeldam zag ooit het talent van Zenith en wist dat het Springpaarden Fonds Nederland een paard voor hem zocht. Hij sprak Jacob Melissen, destijds de directeur van de stichting, er op aan. ,,Ik zal dat nooit vergeten”, zegt Melissen. ,,Ik stond op de hoek van de Via Toscane in Rome. Jeroen wist dat Willy van der Ham de eigenaar was en ik heb hem meteen gebeld. Zo is het begonnen.”

Van der Ham ging onmiddellijk akkoord met het voorstel, omdat hij een blind vertrouwen had in de capaciteiten van Dubbeldam. Binnen 10 dagen stond het dier bij de ruiter op stal en na drie weken wist Dubbeldam het zeker: Dit is een kampioen. ,,Heel sensibel, niet gemakkelijk. Maar met een ongekend vermogen. Een paard dat je nodig hebt om de allergrootste wedstrijden te winnen. Die hebben we vervolgens uitgekozen en daar hebben we naar toegewerkt.”

Op de dag van het afscheid schonken de eigenaren het paard formeel aan de ruiter. ,,Ik heb hem getraind en naar de ring begeleid”, sprak Dubbeldam. ,,Daar heeft hij het afgemaakt.”

Dubbeldam zei eerder al uit te kijken naar het moment. ,,Ik heb er lang naar toe geleefd. Het was dan weer wel, dan weer niet. Maar je moet ook een besluit nemen. En Zenith verdient het om nu afscheid te nemen, niet als hij op een lager niveau is beland.”

🔴 Stegen.net | NOS

Total
6
Shares
gerelateerde berichten
Total
6
Share