archief
contact
+31 6 53239630

Jeroen Dubbeldam vierde in Mechelen met nieuwe troef Zenith SFN

MECHELEN – Jeroen Dubbeldam werd maandag verrassend vierde in de wereldbeker in Mechelen. Hij deed dat met zijn nieuwe troef Zenith SFN, die daarmee hard bezig is het leed van de verkoop van Utascha SFN te verzachten.
Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN. ©Jacob Melissen

blokjeMECHELEN | STEGEN.NET | KNHS | HLN
Het was de opsteker die Jeroen Dubbeldam goed kon gebruiken. De ruiter uit Weerselo werd maandag verrassend vierde in de wereldbeker in Mechelen met Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet). Het verzacht het afscheid van Utascha SFN, die de dag na Kerst door het springpaardenfonds naar Qatar werd verkocht. De Duitser in Belgische dienst Daniel Deusser won in Mechelen met Cornet d’Amour.

Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN. ©Jacob Melissen
Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN.
©Jacob Melissen

Van de vier Nederlanders wisten alleen Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN in de eerste omloop foutloos te blijven. In die barrage was Dubbeldam de laatste starter en nadat de drie combinaties voor hem foutloos waren gebleven besloot Jeroen na een springfout de strijd te staken. ,,Ik had op voorhand getekend voor een vierde plek en na dat foutje had het geen zin meer om van mijn paard, dat zo zijn best had gedaan, nog meer te vragen.” Het was het eerste optreden van Zenith SF in een 1.60-parcours.

Jur Vrieling uit Holwierde noteerde met VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) drie springfouten. Eerder op maandag was Vrieling derde geworden met Flash Dance van Kalevallei (Kashmir van Schuttershof x Gottwald) in the Last Chance, een 1.45 m. wedstrijd. Gerco Schröder liep met de schimmelhengst Castelino van de Helle (Cassini x Landgraf I) tegen negen strafpunten aan. Op zondagavond stuurde Schröder New Orleans (Colbert x Carthago) foutloos rond in de Grote Prijs Topsport Vlaanderen en eindigde daarin na barrage als vierde.

Daniel Deusser bij de prijsuitreiking.
Daniel Deusser bij de prijsuitreiking.

Jeroen Dubbeldam kon na afloop van de wereldbeker wedstrijd breed lachen. ,,Het was een zeer zwaar parcours en dat blijkt ook wel uit het gegeven dat van de veertig combinaties slechts vier foutloos waren. Voor mij komt deze topprestatie van Zenith SFN toch wel als een verrassing. We werden onlangs in Frankfurt nog derde in de Grote Prijs, maar dat was een drie ster en dit was een echte vijf sterren wedstrijd.”

[pullquote]Als er spanning komt bij het losrijden, dan spring ik er af.[/pullquote]Dubbeldam weet waar hij met Zenith aan moet werken. ,,Ik had het vorig jaar soms problemen met dit paard op de indoor wedstrijden, omdat hij door alles snel wordt afgeleid en daar nogal eens wat paniekerig op reageerde. Ik probeerde als het ware de rust er in te rijden, maar nu doe ik het anders. Op het moment dat ik merk dat tijdens het losrijden er spanning komt stap ik van hem af, doe het zadel los en laat hem kalmeren. Pas kort voor de wedstrijd stap ik er weer op en rijd naar binnen”, vertelde Dubbeldam.

Het gemak waarmee Zenith SFN over de voor hem zwaarste opgave tot nu toe wist te springen was indrukwekkend. ,,Als je praat over het verschil tussen Utascha SFN en Zenith SFN dan zijn er toch veel overeenkomsten. Ze zijn alle twee zeer sensibel. Utascha beschikt over veel techniek. Zenith heeft veel vermogen, maar kan af en toe iets gestresst raken. Maar ze willen alle twee het hout niet aanraken.”

Voor Jeroen Dubbeldam is het geen optie om nu op vijf sterren niveau verder te gaan. ,,Ik ga het rustig aandoen en rijd in Drachten op 3* niveau en ga dan naar Amsterdam op 4* niveau. Ik wil niets forceren, want op de indoor concoursen is het nog steeds ietwat een probleem om hem relaxed te houden.”

Moeilijk

Winnaar Daniel Deusser verklaarde na zijn zege dat het parcours veel moeilijker was dan het bij de verkenning leek. ,,De afwisseling van lange en korte lijnen maakte dat je attent moest zijn om niet met te hoge snelheid in de korte lijnen te komen”, aldus de 32-jarige Duitser. ,,Anderzijds was de tijdsgrens zo nipt dat je toch voldoende snelheid moest aanhouden. Dat was een verraderlijke combinatie en wellicht de oorzaak dat er maar vier ruiters de barrage haalden. Deze zege in de FEI World Cup is een gedroomde apotheose van een succesrijk 2013.”

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share