Willem Greve wereldkampioen met vijfjarige Warrant

Share
  • 18 september 2016 19:56

door: KNHS, 18 september 2016 19:56

Lanaken | STEGEN.NET | KNHS

Willem Greve is met Garant wereldkampioen geworden bij de vijfjarige springpaarden. In een met rijen dik publiek omringde Ratina Z-arena moesten Greve en de Warrant-zoon als laatste van start in een twintig combinaties tellende barrage en grepen zij de overwinning in 38,46 seconden.

De zestienjarige Ierse ruiter Michael Pender ging op dat moment nog aan de leiding met zijn paard Z Seven Caretina, terwijl diezelfde Michael Pender met Z Seven Canya Dance op het zilver stond.

De getalenteerde Nederlandse amazone Jil Verheij – ook pas achttien jaar – stond met de hengst Agana van het Gerendal Z (Aganix du Seigneur x Topas) op dat moment spectaculair op de bronzen positie.

Maar Willem Greve, die Jil Verheij geregeld traint, zette alles op alles met de excellent springende Garant (Warrant x Verdi). De voshengst sprong van begin tot eind met briljante reflexen en atletisch vermogen en met een ijzersterke rit kreeg Willem Greve het goud in handen met het fokproduct van de Gebroeders Bosch.

Fantastisch
,,Garant sprong de hele week al fantastisch en ik denk echt dat dit één van de beste jonge paarden is die ik ooit onder het zadel heb gehad. Ik heb hem in mei van dit jaar pas gekocht, dus eigenlijk is hij voor zijn leeftijd en op dit niveau nog vrij groen. Maar hij is zo’n talent!”, vertelt Willem Greve over Garant.

Dit was de eerste keer dat Greve er echt voor ging in een barrage met Garant. ,,Ik heb hem natuurlijk vooral scholingsrondjes gegeven om hem op te leiden en voor te bereiden op de toekomst. Als ik zelf op concours was, dan nam mijn stalruiter Hessel Hoekstra hem mee naar landelijke concoursen om het kilometers te laten maken. Maar vandaag was de eerste keer dat ik het echt probeerde, vol gas.”

Julian de Boer pakt zilver
Het wereldkampioenschap voor de zesjarigen springpaarden in Lanaken zat boordevol verrassingen en één van die verrassingen was de zilveren medaille voor Julian de Boer uit Nieuwleusen.

Aanvankelijk mocht hij na een fout in de eerste manche van het kampioenschap op donderdag niet terugkomen met Fernando V voor de finale. Op de valreep kreeg De Boer toch een startplaats en greep hij het zilver.

Julian de Boer ging als tweede van denegen kanshebbers van start met Fernando V (Zapatero VDL x Larino) en zette een uitstekende ronde neer, maar kreeg jammerlijk een fout op de insprong van de dubbel. Hij finishte met vier strafpunten in 35,53 seconden – uiteindelijk het snelste resultaat in de finale.

Opvallend genoeg bleef alleen de Ier Gerard O’Neill foutloos en won het goud. Willem Greve leek kansrijk als laatste starter, maar kreeg een fout op de tweede hindernis van de barrage en zakte met Formidable terug naar de vierde plaats.

Brons voor Steeghs met Everest
Luc Steeghs en Everest pakten het brons bij de zevenjarigen na een selectieve eerste ronde en een slechts vijf kandidaten tellende barrage.

De bruine ruin imponeerde in de eerste ronde met zijn reuze vermogen en bleef ook in de barrage fantastisch springen. Tegen snelheidsduivels als de gouden medaillist Thierry Goffinet en de zilveren medaillist Lorenzo de Luca waren Everest en Luc Steeghs misschien niet opgewassen, maar dat de combinatie grote potentie voor het hogere werk heeft is wel bewezen.

Lennard de Boer kwam met zijn imponerende VDL Edgar M (Arezzo VDL x Marlon) ook nog heel dicht bij een barrageplaats. Met een overtuigende ronde leek De Boer foutloos te gaan, maar op de valreep viel de laatste hindernis in het zand. Uiteindelijk was hun resultaat toch nog goed voor een mooie zevende plaats.