archief
contact
+31 6 53239630

Drents stimuleringsplan JSP begonnen aan vijfde seizoen: ‘we voorzien in een behoefte’

EMMEN – Op verschillende locaties is maandagavond het vijfde seizoen begonnen van het JSP, het jeugd(talent) stimuleringsplan van de KNHS-regio Drenthe. Bij zowel de dressuur als het springen doen zo’n 40 jonge ruiters mee.
Deelnemers aan het JSP bij de start in Stal De Oude Meerdijk.

Emmen | STEGEN.NET

Op verschillende locaties is maandagavond het vijfde seizoen begonnen van het JSP, het jeugd(talent) stimuleringsplan van de KNHS-regio Drenthe. Bij zowel de dressuur als het springen doen zo’n 40 jonge ruiters mee. ,,We zijn in het gat gesprongen tussen wedstrijdsport en Rabo talentenplan en voorzien in een behoefte”, aldus geestelijk vader Henk Compagner.
Deelnemers aan het JSP bij de start in Stal De Oude Meerdijk.
Deelnemers aan het JSP bij de start in Stal De Oude Meerdijk.

Samen met Margriet Meijerink is Compagner maandagavond in stal De Oude Meerdijk van Paulien Alberts aanwezig bij de start van het nieuwe seizoen. Paulien Alberts is één van de instructeurs van het eerste uur. Ze is, net als Floor Vos, vanaf het begin bij het JSP betrokken. Ook Merieke Voorneveld heeft een groep onder haar hoede. Bij het springen worden de lessen gegeven door Freek van der Laan, Michel Priemis en Wim Pomp.

Margriet Meijerink en Henk Compagner kijken tevreden naar de start van het vijfde seizoen JSP. foto: Steven Stegen
Margriet Meijerink en Henk Compagner kijken tevreden naar de start van het vijfde seizoen JSP.
FOTO: Steven Stegen

Henk Compagner loopt trots rond bij de aftrap. Hij is de bedenker van het Drentse JSP. ,,Ik heb een achtergrond bij het voetbal. Daar doen ze heel veel aan scouten en opleiden. Ik verbaasde me er over dat dit in de paardensport nauwelijks het geval was. Toen ook vanuit de KNHS de vraag kwam om meer aan ondersteuning van talent te doen is dit JSP geboren.”

Al doende leert men
En nu is dus al weer de vijfde lichting van ruiters van 10 tot en met 21 begonnen aan de reeks van 12 lessen bij de verschillende instructeurs. Het JSP is inmiddels een goed geöliede machine. ,,Maar we hebben met vallen en opstaan wel veel moeten leren”, vertelt Margriet Meijerink. ,,We hebben met situaties te maken gekregen die we vooraf niet hebben kunnen bedenken. Maar daar leer je van en inmiddels hebben we iets moois opgebouwd.”

Laagdrempelig
Als er één belangrijk uitgangspunt is bij het JSP, dan is dat wel de laagdrempeligheid. Die uit zich in een zo laag mogelijke bijdrage van de deelnemers (175 euro voor de 12 lessen) en het feit dat iedereen binnen de doelgroep zich voor de selectie kan melden.

Die selectie is jaarlijks in september. ,,Daar komen steeds wel zo’n 60 combinaties per discipline op af, waarvan er gemiddeld zo’n 10 afvallen”, vertelt Compagner.

Er is bewust voor gekozen om de toelating tot het JSP niet bij de instructeurs neer te leggen, maar bij een groep selecteurs. Bij het springen zijn dat Albert Zoer en Hans van der Kolk en bij de dressuur Frans van den Heuvel en Sanna Vermaas. En dan is er nog ‘schaduwscout’ Roelof Harke die meedenkt en soms knopen doorhakt over het al of niet toelaten van kandidaten.

Sommige deelnemers doen meerdere seizoenen mee aan het JSP. Dat kan, maar daarvoor moeten de betrokken ruiters wel opnieuw de selectie in september doorlopen. ,,We kunnen inmiddels wel zeggen dat het JSP vruchten afwerpt”, vindt Henk Compagner. Hij noemt namen als Marlies Pepping, Lysanne Kruizinga en Lisa Hamminga. ,,Dat zijn talenten die zijn doorgebroken.”

Leuk
Zo ver is Amber Lippold nog niet. De 15-jarige amazone was maandag één van de debutanten bij de les van Paulien Alberts. ,,De selectie vond ik best spannend”, vertelt de amazone van de Ericaruiters. ,,Ik ben blij dat ik door mocht, ik wou het ook heel graag. Deze eerste les was heel erg leuk. Ik heb vooral te horen gekregen dat ik aan mijn houding moet denken.”

Amber Lippold is één van de deelnemers aan het JSP. Ze lest bij Paulien Alberts. foto: Steven Stegen
Amber Lippold is één van de deelnemers aan het JSP. Ze lest bij Paulien Alberts.
FOTO: Steven Stegen

De lessen in het kader van het JSP zijn openbaar, dus mocht je belangstelling hebben en in september volgend jaar ook aan de selectie willen deelnemen, kom dan gerust eens kijken bij één van de lessen.

  • Schema
  • De springlessen worden gegeven door Freek van der Laan bij Stoeterij Gaesbeek in Ruinen op 7 nov, 21 nov, 12 dec, 19 dec, 2 jan, 16 jan, 30 jan, 13 feb, 27 feb, 13 maart en 27 maart.
  • De springlessen van Michel Priemis zijn in manage Staphorst op 7 nov, 21 nov, 12 dec, 19 dec, 2 jan, 16 jan, 30 jan, 13 feb, 27 feb, 13 maart en 27 maart.
  • De springlessen van Wim Pomp zijn bij Stoeterij Gaesbeek in Ruinen op 8 nov, 22 nov, 13 dec, 20 dec, 3 jan, 17 jan, 31 jan, 14 feb, 28 feb, 14 maart en 28 maart.
  • Paulien Alberts en Merieke Voorneveld verzorgen respectievelijk hun JSP-lessen in Emmen (Stal Oude Meerdijk) en Zuidwolde (manege Den Esch) op de volgende data: 7/8 nov, 21/22 nov, 12/13 dec, 19/20 dec, 2/3 jan, 16/17 jan, 30/31 jan, 13/14 feb, 27/28 feb, 13/14 maart en 27/28 maart.
  • Floor Vos geeft haar JSP-lessen in manege De Rietweg in Bronneger. Ze doet dat op 9 nov, 23 nov, 7 dec, 21 dec, 4 jan, 18 jan, 1 feb, 15 feb, 1 maart, 15 maart en 29 maart.
  • De lessen zijn ‘s avonds. Op 17 en 18 april 2017 is er voor alle deelnemers een afsluiting van de reeks lessen.

Meer informatie over het Drentse JSP vind je op de site van de regio Drenthe van de KNHS.

Total
4
Shares
gerelateerde berichten
Total
4
Share