Home » KNHS-trainersseminar: ‘het ruiteroog is gekoppeld aan het gevoel van de ruiter’
kort nieuws

KNHS-trainersseminar: ‘het ruiteroog is gekoppeld aan het gevoel van de ruiter’

Ermelo | KNHS

Tijdens het jaarlijkse KNHS-trainersseminar stond op vrijdagavond 20 januari het springen centraal.
Jennifer Sekrève met Ferrero tijdens de dressuurclinic. Foto: Wilma Frentz
Jennifer Sekrève met Ferrero tijdens de dressuurclinic.
FOTO: Wilma Frentz | frentzfotografie.nl

Ruim vierhonderd trainers, instructeurs, ruiters en belangstellenden reisden af naar het KNHS-centrum in Ermelo en kregen antwoord op de vraag ‘Hoe train je het ruiteroog?’ van bondscoach Rob Ehrens. ,,Veel dressuurmatig werken en je wendingen verzorgen, zorgen er voor dat je kunt rijden zoals het moet”, is de rode draad volgens Ehrens.

,,Het ruiteroog is gekoppeld aan het gevoel van de ruiter”, opende Ehrens de avond. ,,Je hebt ruiters die heel goed afstanden in kunnen schatten, ruiters die een afstand pas laat zien en er zijn ruiters die het gewoon niet zien.”

Ook voor de laatste twee groepen is er hoop volgens Ehrens. ,,Het ruiteroog train ik door veel te oefenen en vaak te herhalen. Het gaat om controle.” In drie clinics liet Ehrens op zijn plezierige en vooral deskundige manier zien hoe hij het ruiteroog traint.

Dressuur
Op zaterdag 21 januari, de tweede dag van het KNHS Trainersseminar, hielden Johan Hamminga en Sven Rothenberger een groep van 550 mensen uiterst geboeid over de correcte scholing van een dressuurpaard met de thema’s verzameling in harmonie.

Met de eerste combinatie waarmee Hamminga aan het werk ging, Ferrero (Rhodium x Olivi) en Jennifer Sekrève, werd meteen de toon gezet. De fijne verbinding van achter naar voren leidde zelfs al tot meer dan alleen een begin van gedragen bewegingen richting de passage, zo complimenteerde Sven Rothenberger.

Een praktische tip voegde Rothenberger ook nog toe: rijd geregeld ook de verzamelde stap naast de mooie middenstap en uitgestrekte stap. Een paard moet tenslotte ook echt leren te blijven ontspannen in verzamelde stap.

Tags

over de auteur

KNHS

Dit is een persbericht van de KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond.