Hoofdrollen voor Hester Klompmaker en Rink-Jan Dijkstra bij Fries kampioenschap

Share
  • 21 februari 2017 15:30

door: redactie, 21 februari 2017 15:30

Sneek | STEGEN.NET

Rink-Jan Dijkstra werd zaterdag in Sneek voor het eerst in zijn loopbaan Fries kampioen in de ZZ. In de Z won Hester Klompmaker, die als instructrice en moeder een duidelijk stempel op de titelstrijd drukte.
Rink-Jan Dijkstra werd met Sanchez Fries kampioen in de ZZ (archieffoto). foto: Steven Stegen

Rink-Jan Dijkstra werd met Sanchez Fries kampioen in de ZZ (archieffoto).
FOTO: Steven Stegen

In de ZZ-klasse bleven drie combinaties dubbel foutloos. Rink-Jan Dijkstra zette in de tweede omloop de snelste tijd neer met zijn Sanchez (v. Stakkato). Dat gaf hem een goede uitgangspositie, want hij kon daardoor in de barrage als laatste van start.

Dat pakte prima uit voor de 20-jarige ruiter uit De Knipe. Hij was ruim een seconde sneller dan Hester Klompmaker, die met Firebridge TAG (v. Numero Uno) als tweede eindigde. Nick van den Broek pakte met Beaurante HBC (v. Cantos) de derde plaats met een foutje in de barrage.

Rink-Jan Dijkstra leidde Sanchez zelf op en werd in 2014 nog Fries kampioen in de klasse L. De zoon van paardenhandelaar Romke Dijkstra wil proberen ver te komen in de paardensport en hoopt op meer internationale wedstrijden.

In de klasse Z werd Hester Klompmaker kampioen met Eldoctro (v. Indoctro). Het duo bleef in de barrage als enige foutloos en klopte daarmee Anke-Marije de Vries met Horses2Fly Loro Piana Princesse Raye.

Topweekend voor Hester Klompmaker
Voor de ervaren Klompmaker (47) was het een topweekend. Niet alleen werd ze zelf kampioen in de Z en de M (met Guessina) en reservekampioen in de ZZ, ze is ook nog eens de instructrice van ZZ-kampioen Dijkstra en Z-reservekampioene Anke-Marije de Vries.

En dan zijn er nog de klinkende resultaten van haar zoon Roelof en dochter Jorinde. De 11-jarige tweeling is sterk bezig bij de paarden. Roelof Dolfijn werd kampioen in de B en Jorinde Dolfijn mag zich reservekampioen van Friesland noemen in die klasse. Knappe prestaties, want broer en zus stapten pas twee maanden geleden over naar de paarden.

Pony’s
De ZZ voor pony’s werd gewonnen door Hanna de Vries met Surprise. Haar enige concurrent was Gerrit Veenstra, maar die moest met Quick Star al in de eerste omloop afhaken. Daarvoor won Gerrit Veenstra wel in de klasse Z cat. D/E. Met Funky was hij in de barrage Lisa Minkema met Valensia te snel af.