Jur Vrieling wint Grote Prijs op CSI Rome

Jur Vrieling wint Grote Prijs op CSI Rome

28 mei 2017 19:52 Uit

Door KNHS
 
Leestijd: 2 minuten

Rome| STEGEN.NET | KNHS

Jur Vrieling schreef zondag geschiedenis in Rome. De ruiter uit Holwierde won de Grote Prijs. Hij deed dat met Glasgow vh Merelsnest. ,,Je hoeft niet de beste ruiter te zijn om te winnen, als je maar een heel goed paard hebt”, relativeert Vrieling zijn winst.

Jur Vrieling behaalde met VDL Glasgow vh Merelsnest over de tweede omlopen in totaal vier strafpunten. foto: FEI | Martini Jean Philippe

Jur Vrieling won met VDL Glasgow vh Merelsnest de Grote Prijs van Rome.
📸 FEI | Jean Philippe Martini

Vrieling en VDL Glasgow vh Merelsnest waren de enigen die het lukten om ook de tweede ronde van de vijfsterren Grote Prijs van Rome foutloos te blijven. Een superieure overwinning voor routinier Vrieling en de in topvorm verkerende elfjarige hengst Glasgow vh Merelsnest die fantastisch sprong.

Vrieling: ,,Dit is zo mooi om een klassieker van de springsport te winnen. Het is in ieder geval mijn eerste. Ik weet ook niet of het ooit een Nederlander is gelukt om hier in Rome te winnnen. Je hoeft niet de beste ruiter te zijn om te winnen, als je maar een heel goed paard hebt.”

Zware omlopen
Over de wedstrijd vertelt Vrieling: ,,Het waren twee zware omlopen. In de tweede manche ging er nog een gaatje bij. Dat was in het voordeel van Glasgow. Hoe hoger en breder het wordt, hoe beter hij springt. Als het een barrage op snelheid was geweest, dan word ik misschien zesde. In de afstand naar de dubbelsprong werd Glasgow wat sterk en moest ik tien galopsprongen maken in plaats van de geplande negen. Het werden werden er zelfs elf en dan kwam het springvermogen van Glasgow van pas. Daarna heb ik rustig gereden om geen fouten te maken. Daarmee was ik zeker van een plek bij de eerste drie. Ik had geluk dat er na mij fouten gemaakt werden door de andere ruiters.”

Met het oog op het EK springen in augustus heeft Vrieling zijn visitekaartje afgegeven bij bondscoach Ehrens. ,,Ik ben blij dat ik na Bubalu en Zirocco Blue van VDL weer zo’n goed paard heb. Ik hoop er weer graag bij te zijn op een kampioenschap, maar dat is aan de bondscoach.”

Na de zeer goede tweede plaats in de landenwedstrijd afgelopen vrijdag, wisten ook Gerco Schroder en Marc Houtzager zich te plaatsen voor de winning round en eindigden als zesde en tiende.

Uitslag CSIO5* Grote Prijs van Rome, 1.60m
1. Jur Vrieling (Holwierde), VDL Glasgow vh Merelsnest (v.Nabab de Reve), 0 – 0, 50.32 sec
2. Alberto Zorzi (Ita), Fairlight van ’t Heike (v.Vigo d’Arsouilles), 0 – 4, 45.92 sec
3. Lorenzo de Luca (Ita), Ensor de Litrange (v.Nabab de Reve), 0 – 4, 46.02 sec
6. Gerco Schroder (Tubbergen), Glock’s Lausejunge (v.Ludwigs As), 0 – 4, 50.51 sec
10 Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Baccarat (v.Padinus), 0 – 8, 49.92 sec