Gerco Schröder de beste in finale Outdoor Wierden

  • 4 juni 2017 14:19
door: Wendy Scholten, 4 juni 2017 14:19

Wierden | STEGEN.NET | Persbericht

Gerco Schröder is winnaar geworden van de Grote Prijs van de derde editie van Outdoor Wierden. De Twentse topruiter zat daarmee Vincent Geerink in het vaarwater, die zijn allereerste Grand Prix hoopte te winnen. Het leverde Gerco een nieuwe Ford Fiesta op.

Gerco Schröder met Glock's Debalia op weg naar de overwinning bij Outdoor Wierden. foto: Fototrailer

Gerco Schröder met Glock’s Debalia op weg naar de overwinning bij Outdoor Wierden.
FOTO: Outdoor Wierden | Fototrailer

Na stralend mooi weer zette een hoosbui net voor aanvang van de Grote Prijs de piste volledig blank en werd de aftrap uitgesteld met drie kwartier. Ondertussen werd het parcours aangepast. ,,De oxers minder breed en de snelheid veranderd. De ruiters mochten er tien seconden langer over doen dan op een droge bodem. We wilden geen ongelukken en die zijn ook niet gebeurd”, vertelt parcoursbouwer Marinus Vos. ,,Ik had nog wel een half uur willen wachten met de Grote Prijs, tot de bodem zich hersteld had maar de ruiters wilden van start.”

Nulrondes
In het begin van de rubriek speelden de bodem sommige paarden nog parten, maar vervolgens regende het nulrondes. Achttien kwamen er terug voor de barrage. ,,Ik heb nog nooit zo hard gereden”, vertelt Maud Roosendaal die als eerste foutloos bleef en vierde zou worden. Haar 16-jarige Universo (v. Celano) kwam op het NK geblesseerd uit de baan en liep dit weekend pas weer zijn eerste concours.

Dankzij de efficiëntere sprongen van Beaumont (v. Vermont) dook Vincent Geerink net onder haar tijd, maar zag deze verbeterd worden door Gerco Schröder op de negenjarige Glock’s Debalia (v. Numero Uno). ,,Ik had hier graag, zo dichtbij huis mijn eerste Grote Prijs willen winnen. Beaumont was simpel snel”, vertelt Vincent Geerink.

De pogingen van Michael Greeve en Willem Greve waren goed voor snellere tijden, maar wel met een foutje. Knap vijfde werd Kevin Jochems, die vorig jaar oktober na een val op de intensive care belandde met gebroken heup, been en knie.

Goede kwaliteiten
Gerco Schröder moet de nieuwe autosleutels meteen inleveren aan zijn zoontje Thomas. ,,Altijd mooi om een auto te winnen. Glock’s Debalia liep vandaag haar eerste tweesterren Grote Prijs, dus ik ben blij met het verloop. Het is een paard met goede kwaliteiten. Ze heeft al een aantal goede resultaten behaald. Begin dit seizoen heb ik haar in Oliva al een paar keer op snelheid gereden, maar toen was de communicatie nog niet goed genoeg. De barrage liep nu zoals gepland. De finetuning was er”, vertelt Gerco Schröder.

Debalia kwam als vijfjarige in bezit van de BWG Stables en Jeroen Dubbeldam en werd een jaar later overgenomen door Gerco’s sponsors Gaston en Kathrin Glock. ,,Er zit zeker nog wat meer in”, vertelt de winnaar over de snelle merrie. ,,Volgende week neem ik haar mee naar Cannes als tweede paard. Dat hing er vanaf hoe ze het hier zou doen. Ik ben blij dat ik hier van start ben gegaan. Het is hier mooi om te rijden en ze doen hier alles aan om elk jaar te verbeteren. Als het zo uitkomt ben ik er graag bij. We gebruiken vaak een tweesterrenconcours om de paarden te scholen, maar als het op de Grote Prijs aankomt dan komt de sportgeest naar boven. Maar ook dat moeten ze leren, snelle rondes lopen.”

Robert Vos wint CSI1* GP
Robert Vos won eerder op de middag de eensterren Grand Prix om de NIJWA Groep Prijs. Wat is mooier? Zelf winnen of je zoontje het ponyspringen zien winnen? Robert Vos hoeft er geen seconde over na te denken. ,,De overwinning van Thijmen gisteren”, lacht de Wierdenaar. Albert Zoer, winnaar van de 1.45m rankingproef op vrijdagavond, was in de winningmood en finishte met Freedom (v. Larino) in 39.44. Maar Scotch (v. Stolzenberg), die Robert Vos samen met Herman Seiger in eigendom heeft, was ook al de hele week in vorm en stopte de klok in 38.51 seconden.

Scotch is pas zeven jaar en heeft een speciaal plekje ingenomen in het paardenbestand van Robert Vos. ,,Ik denk dat dit een heel goede wordt. In Tubbergen won hij ook al. Natuurlijk verkoop ik alle paarden een keer, maar normaal gesproken houden we deze langer aan. Als hij volgend jaar acht is, kan hij een rankingproef lopen en hopelijk groeit hij nog verder door.”

Enthousiaste reacties
Robert Vos, zijdelings betrokken bij de organisatie en zoon van parcoursbouwer Marinus Vos, heeft veel enthousiaste reacties van collegaruiters opgevangen over Outdoor Wierden. ,,Het is hier ook een geweldig mooie ring met een goede bodem. Daar leren de paarden van. Je merkt dat ruiters daarom ook speciaal naar Wierden komen.”

De in Nederland geboren, maar in Frankrijk wonende Marie Sandell gaat met een hoverboard naar huis. Ze won de 1.15m pony Grand Prix om de Outdoor Wierden Prijs met haar pony Orchid’s Luna Star.

Komende week vindt in Wierden het Dutch Youngster Festival plaats van 7 tot en met 10 juni met landenwedstrijden en Grote Prijzen voor jeugdruiters.