Gelaten reacties in Drenthe op tariefstijgingen bij KNHS

  • 22 november 2017 19:57
door: Steven Stegen, 22 november 2017 19:57

Assen | STEGEN.NET

De financiële situatie van de KNHS en de daarbij horende geplande tariefstijgingen lijken de leden in Drenthe relatief onberoerd te laten. Bij de algemene ledenvergadering werd er dinsdag niet heel diep op ingegaan. ,,Het besluit is toch al genomen, dus het heeft geen zin”, was een reactie in de zaal.

De regio Drenthe staat er zelf financieel heel goed voor, zo vertelde de penningmeester. Maar ook in de regio zijn er voor de langere termijn zorgen. Voor 2018 houdt de regio Drenthe rekening met een verlies van 100 leden. ,,Dat betekent minder inkomsten. Tegelijk is de Rabobank weggevallen als sponsor en dat merken we bij ons talentenplan”, aldus penningmeester Blom.

De ledenvergadering van de KNHS Drenthe in Assen.

De ledenvergadering van de KNHS Drenthe in Assen.
FOTO: Steven Stegen

Voorzitter Klaas Brouwer maakte er geen geheim van niet blij te zijn met de tariefstijging bij de KNHS, waarbij startpassen flink duurder worden en gezinsvoordelen wegvallen. ,,We hebben ons daar in de ledenraad tegen verzet, maar waren een minderheid. Het is gebleken dat vooral de invoering van de flexibele startpas tot duidelijk minder inkomsten heeft geleid.” Brouwer vertelde ook de werkorganisatie in Ermelo offers zal moeten brengen. ,,Daar wordt een miljoen bezuinigd.”

Kampioenschappen Exloo
Tijdens de vergadering werd ook gesproken over de zomerkampioenschappen, die voor het eerst in Exloo werden verreden. De reacties waren zeer positief, niet alleen voor de nieuwe accommodatie, maar ook voor de gastvrijheid en de horeca.

Kleinere kritiekpuntjes waren er ook, vooral over het losrijden en de indeling van het hoofdterrein. ,,Komend jaar gaan we daar zeker mee aan de gang”, aldus Brouwer. ,,Er komt een pad tussen de twee springpistes en het inspringen zal ook ruimer worden.”

Ook in 2018 is het Drents zomerkampioenschap in Exloo. Het laatste weekend van juli is het springen en het eerste weekend van augustus de dressuur. Drenthe houdt er aan vast om geen kampioenschjap op zondag te rijden. ,,Dat geldt bij ons, maar ook voor de kampioenschappen in Ermelo. Drenthe en Overijssel blijven daar principieel tegen, hoe lastig de anderen dat ook vinden”, zei Brouwer. Toch zijn er wel selecties gepland op zondag, maar die zijn volgens het bestuur niet verplicht, het is ook mogelijk om alleen selecties op zaterdag te rijden.

Transparantie
Dressuuramazone Trea Mulder brak nog een lans voor het tussentijds vrijgeven van de dressuuruitslagen tijdens het Drents kampioenschap. ,,Daar zou ik graag meer transparantie in zien. Ik zou als deelnemer graag na elke proef willen weten hoe de punten zijn.” Voorzitter Brouwer toonde daar begrip voor, maar zei ook: ,,de ervaring leer dat het voorkomt dat deelnemers dan geen kür meer rijden, omdat ze denken dat ze kansloos zijn. Maar er komen wel mensen speciaal om naar de kür te kijken. Dat is de reden dat we dit zo doen.”