NK stokpaardrennen Hoogeveen aftrap actie voor Drentse voedselbanken

NK stokpaardrennen Hoogeveen aftrap actie voor Drentse voedselbanken

7 december 2017 00:06 Uit

Door Fred Lubbers
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

Hoogeveen | STEGEN.NET | Persbericht

In Hoogeveen wordt het centrum deze week in gereedheid gebracht voor het Nederlands Kampioenschap stokpaardenrennen. Zaterdagmiddag 9 december wordt het NK een groots ludiek spektakel, met maar liefst 24 teams van drie personen. Het bijzondere evenement is tevens het begin van de actie van RTV Drenthe, “Samen voor de Voedselbank”.

De 24 teams worden, voor ze aan de wedstrijd beginnen, onderworpen aan een keuring door een echte dierenarts. Veterinair Reinier Logcher uit Zuidwolde gaat bekijken of alle deelnemers fit genoeg zijn voor de wedstrijd. Daarna kunnen ze hun eigen stal opzoeken en krijgt het publiek de mogelijkheid de “raspaarden” van dichtbij te bekijken. Vervolgens maakt iedereen zich op voor de kwalificatie die om twee uur van start gaat.

Dan wordt gestreden om de beste startplaats, waarna de officiële wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap stokpaardenrennen van start kan gaan. De opening van het evenement zal worden verricht door JP de Kam, een bekende stuntman.

De 24 teams, het maximale aantal dat zaterdag mee kan doen, leggen driemaal een parcours van 56 meter af. Daarbij moeten ze een hindernis nemen en krijgen ze tevens te maken met een versmalling in het parcours.

Onder de deelnemers bevindt zich een bijzonder team, waarbij twee ruiters te paard gaan en één in een rolstoel.

De wedstrijd wordt verreden in de vorm van een afvalrace en het publiek kan, net als bij een echte draverij, wedden op de toekomstige winnaar.

Omstreeks half vijf zaterdagmiddag zal, na een spannende strijd, duidelijk worden die welk team zich Nederlands Kampioen stokpaardenrennen mag noemen. De winnaars ontvangen een glazen bokaal met een inscriptie waaruit blijkt dat zij officieel Nederlands Kampioen stokpaardrennen zijn.

Kinderen hebben een aparte piste, waar ze kunnen leren rijden op makke stokpaarden. Ook op het jeugdparcours zijn enkele hindernissen geplaatst.

Veiling
Na afloop van de wedstrijd worden de paarden door een echte veilingmeester geveild en kan het publiek op de stokpaarden bieden. Op dat moment wordt aan ieder paard een leuke attentie gehangen, in de vorm van onder andere een dinerbon, een kledingset of fles wijn. De verwachting is dat die attenties de marktwaarde van de paarden zeker ten goede zal komen. De opbrengst van de veiling gaat naar de actie voor de Voedselbank.

Tijdens het evenement kan het publiek zich warm houden via lekkernijen zoals onder meer warme erwtensoep, hamburgers en warme chocolademelk. Ook deze opbrengt gaat naar de voedselbank.

Het evenement speelt zich af op de hoek Hoofdstraat / Jonkheer De Jongstraat in Hoogeveen en is voor iedereen gratis toegankelijk.