Broer en zus Mart en Myrthe IJland succesvol op KNHS-kampioenschap pony’s

Broer en zus Mart en Myrthe IJland succesvol op KNHS-kampioenschap pony’s

25 maart 2018 11:57 0 Door KNHS
Deel dit met je vrienden

Ermelo | STEGEN.NET | KNHS
Broer en zus Mart en Myrthe IJland zorgden voor een mooie climax van indoorkampioenschap springen pony’s van de KNHS door goud en zilver te pakken in de klasse ZZ. Met geweldig spannende barrages en veel sfeer was het voorlaatste kampioenschapsweekend een succes. Sportief was er goud voor Tamara van Manen, Fleur Timmermans, Kim Loman, Siebrecht Leijenaar en in het L voor Simon Redder, Lex Gijzen en Saskia Brinkman.

Ze waren al één en twee in de kring en provinciaal en ook nationaal was het goud en zilver voor broer en zus Mart en Myrthe IJland. ,,In de regio was al mooi, maar hier op de Nederlandse is toch wel specialer. Dit hadden we zeker niet verwacht”, reageren broer en zus in koor.

Mart reed als enige de beide manches en de barrage in het ZZ, categorie DE foutloos en verdiende daarmee met overmacht de titel. ,,Fantasy sprong heel goed. Het liep zoals het moest. Ze springt altijd met zoveel kwaliteit”, lacht Mart. ,,Mijn pony Okidoki springt minder spectaculair, maar springt er overheen zoals nodig is. Ze moet nog zeven worden. We hebben haar zelf gefokt en ik heb haar vanaf de B zelf opgeleid”, vertelt Myrthe. ,,In de barrage wilde ik een vlot rondje neerzetten. Dan kon ik altijd een medaille pakken, maar tweede dat had ik echt niet verwacht. Ik ben 17 dus dit zal wel ons laatste jaar zijn bij de pony’s. Ik mag niet internationaal meer rijden. Dat heb ik vorig jaar in Vragender een keer gedaan en dat ging heel goed.

Tamara van Manen
Spanning volop in de barrage van de klasse Z, categorie DE en drie amazones op het podium. Met een superieure tijd van 29.18 seconden ging de titel naar Tamara van Manen en haar razendsnelle en voorzichtige Top Dominique. ,,Het ging zoals ik met mijn trainer Michel van de Knaap had afgesproken. Ik was zeker geen favoriet. Vorig jaar op de Hippiade waren we vierde. Toen reed ik net in het Z. We zijn vorig jaar deze tijd in het M begonnen. Mijn pony is vlug en heeft veel vermogen, maar is niet altijd zo makkelijk. De ene dag gaat het rijden beter dan de andere dag. Ze kan best druk zijn. Met deze titel is al een mooi doel behaald. Ik wil nog in het ZZ rijden met haar. Toch wel heel blij hoor”, is het relaas van de ietwat verlegen Tamara (13) uit Stroe, die nog een pony uitbrengt in het ZZ.

Slechts 0.22 seconden kwam de sterk en precies rijdende Fleur Leemans tekort met haar mooie palomino Orchid’s Lonette om het goud te veroveren. Zilver gaat mee naar Brabant. Laatste starter Anna Schuttert leek hard op weg om de tijd van Tamara van Manen te verbeteren, maar een iets te ruime wending naar de laatste hindernis was finaal goed voor het brons. Anna reed met de heel goed springende Kantje’s Cobra.

Druk weekend
,,Eindelijk gelukt”, zegt Fleur Timmermans uit Poppel. ,,Dit was de vierde keer dat ik in Ermelo meereed. Vorig jaar waren we vijfde in het MC op de Hippiade en ik ben al een keer vierde en achtste geweest met Precious.” De top drie lag met de tijden heel dicht bij elkaar in de barrage van de klasse Z, categorie C.
Meredith Baan zette met Te Amo het eerste resultaat neer in de barrage. Ze bleven foutloos in de tijd van 33.69 seconden. Fleur Timmermans snoepte daar 0.31 seconden van af. De tijd van 33.84 was voor Julia van der Heijden en Samos goed voor brons. Daar veranderde de afgeworpen balk niets aan.

Titel Kim Loman
,,Het ging heel fijn”, klinkt het bescheiden uit de mond van Kim Loman, de kersverse kampioene in de klasse M, categorie DE. ,,Het was alles of niets. Ik had van 1 naar 2 misschien nog sneller gekund. Dit was de eerste keer in het M dat ik zo snel heb gereden.”

Alleen Babette Haanschoten lukte het net als Kim om foutloos te blijven en eiste daarmee de tweede plaats voor zich op met haar pony Easy Girl, die ook heel makkelijk sprong over de hindernissen van parcoursbouwer Martin Jansman. Juul Michels en Bambine veroverden het brons als snelste vierfouter.

De tranen vloeiden rijkelijk over de wangen van Siebrecht Leijenaar nadat ze met haar pony Comer Grey Lad kampioene M springen categorie C is geworden.
Amber Kijk in de Vegte deed een goede poging met haar voorzichtige pony Captain Jack, maar reed de wendingen iets ruimer en deed er daardoor bijna twee seconden langer over dan Siebrecht. Julia Vermue pakte het brons met een goed springende Bailey.

Fanatieke strijd in klasse L
Zaterdag 24 maart begonnen de ponycombinaties in de kampioenschappen springen klasse L. In de categorie A/B werden Simon Redder en Black Magic uit Staphorst kampioen. Bij de C-pony’s waren Lex Gijsen en Hopstein Diamond het snelste duo. Saskia Brinkman won haar vijfde nationale KNHS-titel, dit keer met Temptation in het L cat. D/E.