Zilver voor Junioren op EK springen Oliva

 • 14 juli 2022 19:01
door: KNHS, 14 juli 2022 19:01

📌 Oliva
📝 KNHS | stegen.net

Goud voor België en zilver voor Nederland. Dat was de uitkomst van de landenwedstrijd op het EK springen voor Junioren in het Spaanse Oliva. Het team van Edwin Hoogenraat voegde ook in de tweede manche geen strafpunten toe. Dat deden de Belgen ook niet en die waren daardoor niet meer in te halen voor de Nederlanders.

Ierland pakte het brons. Nick Nanning staat in het individuele klassement op de tweede plaats. ,,Heel erg mooi”, lacht Hoogenraat. ,,Ik ben ongelooflijk trots op mijn team.” De ploge bestaat in Spanje uit Mart IJland, Thijmen Vos, Milan Morssinkhof en Nick Nanning.

,,We konden niet meer doen”, vertelt bondscoach Edwin Hoogenraat na de huldiging. ,,We hebben foutloos gereden. De deden de Belgen ook en die wonnen het goud. Dit is heel erg mooi. Ze hebben geweldig gereden, alle vier de ruiters. Ik ben ongelooflijk trots op ze.”

De huldiging, met links het Nederlandse team Junioren dat zilver behaalde op het EK.
📸 FEI | HervĂ© Bonnaud

Met drie ruiters in de finale op zaterdag doet Nederland individueel ook nog goed mee. Voor Nick Nanning lag de weg open naar een topprestatie. Hij mocht als laatste ruiter voor het team vijf strafpunten incasseren om toch zeker te zijn van de zilveren teammedaille. Het werden er nul. Toch beleefde Nick een hachelijk moment toen zijn merrie Bandia niet heel fijn bij hindernis uitkwam, deze foutloos sprong, maar Nick uit balans deed raken. Ze reden verder superieur naar het eind, foutloos. Daarmee was de het zilver voor Nederland zeker.

Nanning staat individueel op de tweede plaats met 2.43 strafpunten. ,,Ik ga zeker mijn best weer doen zaterdag”, is hij vastberaden. En terug in het feestgedruis. ,,Iedereen is blij. De sfeer in de groep is super.”

Streepresultaat

Mart IJland maakte het als eerste ruiter voor Nederland spannend nadat hij fantastisch begon aan zijn parcours. Op de insprong van de driesprong sprong Hero net te laag en op de daaropvolgende hindernis kwamen ze niet goed uit, waardoor er een paar blokken van de muur gingen. De 8 strafpunten zorgden ervoor dat IJland zijn top 5 positie na de tweede dag moest inleveren en op plaats 35 in de tussenstand eindigde. Het resultaat van IJland werd uiteindelijk het streepresultaat voor het team.

Thijmen Vos bleef ook in de tweede manche met I’ve Got the Key gewoon doen wat van hem verlangd wordt: met opperste concentratie en precisie foutloos rijden. Dat lukte en daarmee hield Vos het team van Edwin Hoogenraat in de strijd voor de medailles.

Milan Morssinkhof reed zijn Checkpoint Chacco wederom met gemak foutloos over het parcours van de Spaanse topparcoursbouwer Santiago Varela. Daarmee verzekerde de regerend Nederlands kampioen zich van een plaats in de finale en zette hij het team echt op medaillekoers.

Emma Bocken reed de tweede manche van de landenwedstrijd voor haar individuele klassering sterk foutloos met haar grote en vermogende Kadessa Z. Met een totaal van 13.04 strafpunten over de eerste drie parcoursen bezet ze in het klassement plaats 46.

België herhaalde de overwinning van 2021 in Oliva. Met slechts 8.71 strafpunten en louter foutloze ronden in de twee manches van de landenwedstrijd waren ze niet in te halen door de Nederlanders. De Ieren, die na de eerste wedstrijd aan de leiding gingen, bleven achter Nederland. De laatste amazone van de Ieren maakte een springfout en dat gaf Nick Nanning als laatste ruiter van oranje wat lucht. De voorsprong was vijf strafpunten.

In het individuele klassement is Nanning gestaag opgeklommen naar de tweede plaats met 2.43 strafpunten. De Belgische Evelyne Putters gaat aan de leiding met 0.84 strafpunten. Thijmen Vos neemt zijn 4.92 strafpunten mee naar de finale op zaterdagochtend. Hij staat nu op plaats 10 in de tussenstand met uitzicht op een medaille. De beste 30 na de landenwedstrijd rijden de finale, daaronder ook Milan Morssinkhof nu op plaats 26 met 9.13 str pnt.

Uitslag landenwedstrijd EK Junioren 2022

 1. België, 8.71 str pnt
 2. Nederland, 9.89 str pnt
  Mart IJland (Hengelo Ov), Hero (v.Cantos), 2.54 – 0 – (8)
  Thijmen Vos (Wierden), Ive Got the Key (v.Womanizer), 4.92 – 0 – 0
  Milan Morssinkhof (Hierden), Checkpoint Chacco (v.Chacco Blue), (9.13) – 0 – 0
  Nick Nanning (Dalfsen), Bandia (v.Clinsmann), 2.43 – 0 – 0
 3. Ierland, 15.67 str pnt