FNRS wil welzijnslabel na onderzoek misstanden in maneges

Share
  • 12 april 2018 12:54

door: redactie, 12 april 2018 12:54

Ermelo | STEGEN.NET | Fnrs
De FNRS werkt aan een welzijnslabel, dat bovenop het systeem van sterren komt voor maneges. Dat meldt de federatie van Nederlandse rijscholen in een reactie op een kritisch onderzoek van Dier & Recht. Volgens deze organisatie is er nog veel mis in maneges.

Dier & Recht bezocht 46 bedrijven in Nederland en 7 in Belgi√ę. De organisatie beweert dat in bijna 85 procent van de onderzochte maneges (44 van de 53) het welzijn van de paarden onvoldoende of slecht is. De FNRS stelt: ,,Op 44 van de 53 bedrijven werden volgens de onderzoekers misstanden geconstateerd in de vorm van vermagerde paarden, dieren met drukplekken en stalondeugden. De FNRS betreurt de uitkomsten van het onderzoek, aangezien zij dierenwelzijn en kwaliteit ontzettend belangrijk vindt. Niet alleen bij de aangesloten bedrijven, maar in de hele hippische sector.‚ÄĚ

Geen paniek
De uitkomsten zijn voor de FNRS geen reden tot paniek, maar wel reden voor transparantie, zelfreflectie, goede informatie verschaffen en doorgaan met haar doel: het dierenwelzijn in de gehele hippische sector waarborgen en daar waar nodig verbeteren.

Volgens de FNRS moet er een systeem komen waarin de welzijnsregels worden vastgelegd. Dier&Recht pleit voor wettelijke regelgeving omtrent huisvesting van paarden. De FNRS ziet meer in zelfregulering door de sector, gezien de aanwezige kennis in de sector, het draagvlak en de flexibiliteit. ,,Intrinsieke motivatie van de ondernemer motiveert in de optiek van de FNRS meer dan opgelegde regelgeving. Momenteel wordt er daarom gewerkt aan een welzijnslabel, in samenwerking met de Sectorraad Paarden. Dit vraagt bij sommige ondernemers wellicht om aanpassingen en investeringen in het bedrijf.‚ÄĚ

De FNRS zegt bij monde van directeur Haike Blaauw dat er nu al veel aandacht is voor kwaliteit. ,,Ieder bedrijf wordt gekeurd, voor en tijdens het lidmaatschap. De eerste keuring is op een afgesproken datum, daarna wordt ieder bedrijf eens in de circa 2,5 jaar onaangekondigd herkeurd.‚ÄĚ

De keuringen worden volgens Blaauw afgenomen door een onafhankelijke inspecteur. ,,Die beoordeelt of de bedrijven voldoen aan de minimale eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en dierenwelzijn. Paarden moeten er gezond uitzien, in een droge stal staan en de zogenaamde stands waar paarden vastgebonden in worden gehouden, zijn op FNRS-bedrijven verboden als vaste huisvestingsmethode.‚ÄĚ