Drentse paardensector reageert nuchter op kwestie WFFS

Drentse paardensector reageert nuchter op kwestie WFFS

11 mei 2018 16:28 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

Westdorp | STEGEN.NET
De verplichte screening van bij het KWPN en NRPS goedgekeurde hengsten of ze drager zijn van van het WFFS-gen is een goede zaak. Dat vinden zowel hengstenhouder Reini Tewis uit Westdorp als voorzitter Job Oldenziel van afdeling Drenthe van het KWPN. ,,Openheid is goed”, vindt Tewis. ,,Van paniek is absoluut geen sprake.”

Bij Drentse fokkers en hengstenhouders is er geen paniek over WFFS, een aandoening die leidt tot sterfte bij veulens.

Bij Drentse fokkers en hengstenhouders is er geen paniek over WFFS, een aandoening die leidt tot sterfte bij veulens.
Reinold Lowes

WFFS staat voor Warmblood Fragile Foal Syndrome. Dat is een genetische afwijking, waardoor veulens te vroeg worden geboren en afwijkingen hebben. Hoe wijdverbreid de afwijking is dat is nog onduidelijk. De zaak kwam in Nederland aan het rollen toen in Amerika bekend werd gemaakt dat de hengst Everdale veulens had geproduceerd met afwijkingen, die tot sterfte leidden.

Voor eigenaar Gertjan van Olst was dat reden om al zijn hengsten te laten testen. Daaruit blijkt dat naast de populaire Everdale ook Inclusive en Inspire het bewuste gen in hun erfelijk materiaal hebben. Een veulen krijgt de afwijking alleen als zowel de hengst als de merrie het gen dragen.

Nuchter
Volgens Job Oldenziel gaan Drentse paardenfokkers erg nuchter met het nieuws om. ,,Ik vind het prima dat de verplichte screening er komt, maar ik heb niet de indruk dat dit heel groot is en dat er meer veulens dood gaan dan normaal het geval is.” Die mening heeft ook Reini Tewis. ,,Het is echt niet zo dat de telefoon hier roodgloeiend staat. Ik kan ook niet zeggen dat er meer veulens sterven dan gebruikelijk.”

Niets meer waard
Ook Tewis juicht de verplichte screening toe. ,,Openheid is heel belangrijk. Tegelijk is het voor ons best spannend. Want als je een dekhengst hebt die de aandoening heeft, dan is je hele investering weg. Zo’n paard is dan niets meer waard, terwijl je wel vele duizenden euro’s hebt gestopt in de opfok en het traject om het paard goedgekeurd te krijgen.” Het KWPN maakt binnenkort de uitslag op haar website bekend.
Deel dit bericht