archief
contact
+31 6 53239630

Opinie: Bloedarmoede bij Drents kampioenschap springen

Exloo | Stegen.net Het Drents kampioenschap springen 2018 zal niet de geschiedenisboekjes ingaan als meest geslaagde editie. Stegen.net vraagt zich af hoe dit komt en vooral wat er aan te doen valt. Denk je ook mee? Reageer dan in de comments.
Marc Houtzager wordt in 1997 Drents kampioen en krijgt de felicitaties van toenmalig voorzitter Jan Arends van de KNHS Drenthe. Steven Stegen

blokjeExloo | Stegen.net
Het Drents kampioenschap springen 2018 zal niet de geschiedenisboekjes ingaan als meest geslaagde editie. Sterker nog, het aantal deelnemers in de zwaarste klassen mag je aanmerken als een historisch dieptepunt. Is er sprake van een brede ontwikkeling die we moeten accepteren? Of valt het tij nog te keren?

Marc Houtzager wordt in 1997 Drents kampioen en krijgt de felicitaties van toenmalig voorzitter Jan Arends van de KNHS Drenthe.
Steven Stegen

Vijf deelnemers verschenen op de eerste dag van de titelstrijd in de ZZ-klasse aan de start. Xanne Sluijter, 16 strafpunten rijker, besloot de tweede dag niet meer te rijden. Vier deelnemers bleven er dus nog over. Renate Beuving reed als enige dubbel foutloos en werd met Fellow kampioen. Een waardige kampioen, laat daarover geen misverstand bestaan.

Bloedarmoede
Hoe is de bloedarmoede te verklaren? Zeker, de hitte hielp natuurlijk niet. Een belangrijke complicerende factor was het CH De Wolden. Het internationale evenement in Veeningen was gelijktijdig met het Drents kampioenschap. Het is begrijpelijk als ruiters dan voor Veeningen kiezen. Maar was daar dan geen mouw aan te passen? Natuurlijk wel!

Het bestuur van de regio Drenthe van de KNHS probeerde dat ook. Springen en dressuur zou van weekend wisselen. Probleem opgelost! Zou je denken… Maar het besluit werd teruggedraaid.

Dat het regiobestuur het oor te luister legt bij de leden is prima, moet het bestuur zeker doen. Maar luister eerst naar de verschillende meningen en neem dan een besluit, waarvoor je vervolgens ook staat. Nu lijkt de omgekeerde weg te zijn bewandeld. Besturen is soms harde keuzes maken, in het belang van de sport. En ja, dat is jammer voor mensen die hun planning net even anders hadden gemaakt. Het is niet anders, ook daarin moet je kiezen.

Laten we wel zijn: vier combinaties in het ZZ, dat is Drenthe onwaardig. Sterker nog, sinds ik op de Drentse kampioenschappen kom (en dat is inmiddels heel wat jaren) heb ik zo’n blamage niet eerder meegemaakt. Op papier heeft Drenthe veel ZZ-combinaties. Niet voor niets mag Drenthe er vier afvaardigen naar de Hippiade in Ermelo. Voor de vier die in Exloo wel reden was het ticket dit jaar makkelijk verdiend.

Het is jammer om te moeten constateren dat er enerzijds een enorme stap voorwaarts is gemaakt door te kiezen voor de uitstekende faciliteiten van het Hippisch Centrum Exloo, maar dat die keuze niet heeft geleid tot een sportief beter kampioenschap. Om alle ‘schuld’ bij het regiobestuur neer te leggen is ook niet eerlijk, ik zie ook wel een trend waarbij de semi-profs, de stallen, minder animo hebben om aan het provinciaal kampioenschap deel te nemen.

Grondige evaluatie
Het zou van wijsheid getuigen als het regiobestuur een grondige evaluatie op poten zet, dat daarbij de ruiters en ook sponsoren worden betrokken en dat er misschien wel een bredere discussie en brainstorm moet komen over de toekomst van de Drentse kampioenschappen. Dat moet geen bijeenkomst worden waar alleen maar Zwarte Pieten worden uitgedeeld, maar waarbij iedereen vanuit een positieve insteek en vanuit betrokkenheid probeert mee te denken.

Een paar schoten voor de boeg wil ik wel geven. Kijk eens naar het prijzengeld. Kijk eens of je misschien de samenwerking met Groningen en Friesland moet zoeken, om een Noordelijk kampioenschap op poten te zetten. Stem beter af met andere organisaties of start een lobby bij de KNHS om bepaalde weekenden vrij te houden voor de regionale kampioenschappen.

Communicatie
En last but not least: laat de regio Drenthe eindelijk eens werk maken van een wijze van communicatie die past bij het jaar 2018. Zet eens wat duidelijker en prominenter de wijzigingen in het programma op je website. Ga je social media kanalen eindelijk eens serieus gebruiken. Plaats eens wat leuke berichtjes en foto’s over de deelnemers. En ga ook eindelijk de media eens fatsoenlijk uitnodigen, misschien dat er dan eens meer aandacht komt voor onze mooie paardensport. Binnen het regiobestuur is weliswaar iemand belast met de portefeuille communicatie, maar ik heb er nog nooit een emailtje of persberichtje van gezien.

Steven Stegen

Reacties zijn uiteraard welkom! Hoe kijk jij er tegenaan? Wat kunnen we doen om de kampioenschappen weer glans te geven?

 Total
28
Shares
0 deel
0 deel
28 deel
0 Tweet
0 deel