Positieve reacties op nieuwe opzet Drents kampioenschap

  • 4 augustus 2021 11:52

door: Steven Stegen, 4 augustus 2021 11:52

📌 Exloo
📝 paardensportnoord

Het Drents kampioenschap dressuur en springen kende dit jaar een nieuwe opzet. De evaluatie moet nog plaatsvinden, maar voorzitter Benjamin Kooijman van de KNHS regio Drenthe is enthousiast. ,,Ik hoor alleen maar positieve reacties.”

Dat de Drentse titelstrijd toe was aan een upgrade was bij voor voorlaatste editie in 2019 al glashelder. Het aantal deelnemers in de hoogste klassen viel toen dik tegen, een ontwikkeling die overigens niet uniek is voor Drenthe.

Benjamin Kooijman
Voorzitter Benjamin Kooijman van de KNHS regio Drenthe.
📸 Steven Stegen

Er moest dus iets gebeuren om het het kampioenschap weer glans te geven. Het regiobestur besloot om voor de sport te kiezen en open Drentse kampioenschappen toe te voegen aan het programma, in de vorm van nationale rubrieken springen en Subtop dressuur.

Natuurlijk, de veranderingen vroegen ook offers. De pony’s en lagere rubrieken verdwijnen steeds meer naar de randen van het programma. Niet leuk voor de betrokkenen, maar te verdedigen in de ambitie om op de slotdag hoogwaardiger sport te kunnen bieden voor het publiek.

,,Het zou mooi zijn als er toch nog een mogelijkheid komt om een finale voor de pony’s op de zaterdag te krijgen, maar ik ben heel positief over de veranderingen”, stelde Albert Zoer, die een groot stempel drukte op de titelstrijd door drie open Drentse titels op te eisen. Ook Drents ZZ-kampioen Bert-Jan Zuidema is positief. ,,Op elke formule kun je wel iets aanmerken, maar ik ben enthousiast, er is terecht gekozen voor de sport.”

Drenthe voortrekker

Voorzitter Kooijman mag trotst zijn op wat samen met de andere bestuursleden en de vele vrijwilligers gedurende twee weekenden is neergezet in Exloo. ,,Ik hoop dat deze opzet in de breedte tot meer ambitie leidt”, aldus de voorzitter. ,,Meer regio’s worstelen met de opzet van hun kampioenschap. We nemen als Drenthe nu het voortouw en zijn misschien wel voortrekker. Ik heb Gerard Arkema van de KNHS nog even aan de lijn gehad en die is ook erg geïnteresseerd in wat wij hier doen.”

Benjamin Kooijman, de heer Van der Sluis, Henk Compagner en ringmeester Dick van Raalte.

Het kampioenschap moet nog geëvalueerd worden, maar de kans lijkt zeer groot dat de nieuwe opzet een blijvertje is, ook omdat sponsor PlasmaMade de bereidheid heeft ook de komende jaren steun te geven. ,,Ik heb in elk geval de intentie om op deze weg door te gaan”, nam Benjamin Kooijman al een voorschot.

Zondag

Eén horde staat het bestuur van de regio Drenthe nog wel te wachten: het uitbreiden van het kampioenschap naar de zondag. Deze discussie lijkt het bestuur tot nu toe uit de weg te gaan, maar hij is onvermijdelijk. Het zou ook de ruimte bieden om bijvoorbeeld de pony’s een prominentere plaats te kunnen bieden in het programma.