Home » EK Traditionele Working Equitation voor het eerst in Nederland
kort nieuws

EK Traditionele Working Equitation voor het eerst in Nederland

blokjeEersel | Stegen.net
Van donderdag 23 tot en met zondag 26 augustus wordt in Eersel het Europees Kampioenschap Traditionele Working Equitation georganiseerd. Als het huidige weer in Nederland zich de komende maand nog even voortzet zullen bezoekers en ruiters zich in Zuid-Europese sferen wanen.

Een deel van de deelnemers aan het EK Traditionele Working Equitation.
Mary van den Boogaard.

Voor de eerste maal wordt er een Europees Kampioenschap TWE in Nederland georganiseerd. Tijdens het EK zullen ruiters en amazones uit zeker vier landen zich met elkaar meten. Voor Nederland zullen er vijf senioren en twee junioren deelnemen.

De van oorsprong Zuid-Europese tak van paardensport bestaat uit een dressuurproef, stijltrail, speedtrail en runderwerk. De dressuurproef heeft vaste onderdelen die uit het hoofd gereden moeten worden. Het verschil met een reguliere dressuurproef is dat de proef zonder letters gereden wordt en de ruiter of amazone zelf mag beslissen waar deze in de bak gereden worden, als de vaste volgorde maar aangehouden wordt.

In de stijltrail laat de ruiter zien dat deze zijn of haar paard volledig onder controle heeft in alle situaties; een brug, poort, achterwaarts, maar ook het traditionele ringsteken met garrocha (lange stok) komen voorbij. Een selectie van deze hindernissen komen ook voorbij in de zeer spectaculaire speedtrail, waar het, zoals de naam al doet vermoeden, vooral om de snelheid gaat.

Het laatste onderdeel is het runderwerk. Deelnemers krijgen via loting het nummer van een koe toegewezen, die ze binnen 90 seconden uit de kudde en over een denkbeeldige lijn moeten krijgen. De ruiter moet dan de koe 15 seconden aan die zijde van de baan houden. Alle onderdelen moeten door de deelnemers op het EK op één hand gereden worden.

Bezoekers zijn alle dagen welkom op het PCK te Eersel. Vooral de zaterdag zal een uitgelezen mogelijkheid zijn om kennis te komen maken met deze sport. Tip voor de bezoeker: aanmoedigen in de speedtrail mag en is zelfs zeer welkom!

Meer informatie zal te vinden zijn op de website van TREC Club Nederland: www.trec-club.nl en www.facebook.com/WorkingEquitationNederland.

Deelnemers Nederland Senioren:
Lotje Moerdijk, Ingrid Peters, Kelly van Gent, Astrid Bongers en Arie de Best.

Deelnemers Nederland Junioren:
Vera Magereij en Danique Vos

Programma:
Donderdag 23 augustus: openingsceremonie
Vrijdag 24 augustus: dressuur
Zaterdag 25 augustus: ochtend stijltrail, middag speedtrail
Zondag 26 augustus: runderwerk, prijsuitreiking en sluitingsceremonieover de auteur

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net