Home » Friese ponyruiters grijpen titels op Hippiade in Ermelo
pony's

Friese ponyruiters grijpen titels op Hippiade in Ermelo

blokjeErmelo | Stegen.net | Knhs
De Friese delegatie die zaterdag deelnam aan de Hippiade voor pony’s kwam overtuigend voor de dag. Hyke Voorn uit Ruigahuizen won het ZZ en en Henrica Bakker uit Harkema werd KNHS-kampioen in het Z categorie DE. Sytze van Dellen uit het Groningse Opende werd kampioen in het Z-C.

Henrica Bakker eiste de titel op in het Z-DE met haar pony Time Out.
Facebook | Henrica Bakker

De 13-jarige Sytze van Dellen beet het spits af bij deze kampioenenparade. Hij startte zaterdagmorgen als eerste in de barrage van het Z-C en zette met Mistery ASG de beste prestatie neer. Daarmee sloot de talentvolle ruiter van PC Nienoord zijn tijd met Misterie ASG in stijl af, want zusje Gemma (9) gaat de pony nu uitbrengen.

In het ZZ springen wisten drie combinaties door te dringen tot de barrage. Als eerste ging Liv Huijbregts van start met haar Enzovoort Dew-Drop. De schimmel oogt niet als de snelste van nature, maar zijn enorme galopsprongen en vermogen compenseren dat ruimschoots. Liv reed een mooie foutloze barrage, met een spectaculaire laatste lijn waarin ze alle kwaliteiten van haar pony toonde.

Als tweede kwam Meike Zwartjens in de ring, zij zag haar kampioenskansen al direct op hindernis één vervliegen door een fout. Haar tijd bleek wel de snelste. Als laatste verscheen Hyke Voorn met de enige E-pony die in de barrage zat in de ring. Met een uitgekiende, mooi rit stuurde de uit Friesland afkomstige amazone haar pony foutloos naar de winst.

De 17-jarige kampioene Hyke Voorn heeft met haar 10-jarige E-pony Elisabeth Stables Vanety een goed seizoen achter de rug. De merrie is volledig als paard gefokt en stamt af van de hengst Vittorio. Op Outdoor Gelderland won de combinatie ook al het ZZ-springen en tijdens het CSI van Ommen schreven ze tussen de paarden al twee internationale rubrieken op hun naam.

Voorn: ,,Ik had natuurlijk wel gehoopt om hier te winnen, maar dat wil iedereen. Het is mijn laatste wedstrijd bij de pony’s en ik ben er heel blij mee. Vanety is super voorzichtig en heel snel, het is de mooiste overwinning van het seizoen”, vertelt de amazone die traint bij Marriët Hoekstra. “Marriet heeft mij echt alle geleerd, ik heb aan het begin best wat problemen met mijn pony gehad, maar nu gaat het super. Ik heb ook twee paarden waarmee ik Z spring en daar helpt Marriet mij ook mee.”

Henrica Bakker eiste de titel op in het Z-DE en dat deed de Friese amazone overtuigend. In de barrage was Bakker veruit de snelste met haar pony Time Out. Fleur Leemans werd op flinke afstand tweede.

Simon Redder (Staphorst) werd kampioen in het L categorie AB met Black Magic.

Dressuur
Kampioene in de Z2 dressuur werd Thessa Gilbers met haar 8-jarige Baumann’s Despino. Deze combinatie ging twee weken geleden vanuit reservepositie mee naar het EK en noteerde daar uiteindelijk het beste Nederlandse resultaat. Nu lieten ze weer alle concurrentie achter zich. Wat is het geheim van Thessa? ,,Het is niet normaal, echt heel gaaf. Ik denk dat ik de zenuwen los heb kunnen laten en dat het daardoor nu ineens allemaal heel goed gaat. Dit had ik echt helemaal niet verwacht. Alles ging vandaag ook wel goed, het moest alleen eigenlijk allemaal nog wat netter, maar het is een geweldige afsluiting. Ik rijd Z bij de paarden en ga me daar nu verder helemaal op concentreren. Mijn pony is verkocht en gaat naar Lara van Nek”, vertelt de 16-jarige amazone die traint bij Febe van Zwambagt.

Marit Heikens (Ter Apel) pakte met Bono van de Manuhoeve de reservetitel in het M1-DE en Evelyn Speelman (Alteveer) werd met Kortehoeve’s Laurens reservekampioen in het L2-C.
Deel dit met je vrienden