Elisah Aarts ZZ-kampioen op Hippiade met Egane, zilver voor Lysanne Kruizinga

 • 2 september 2018 15:59

door: redactie, 2 september 2018 15:59

♘ Ermelo Elisah Aarts uit Rutten is op de Hippiade KNHS-kampioen ZZ-springen geworden. Met Egane troefde ze Lysanne Kruizinga af. Kruizinga (Schoonloo) werd fraai tweede met Erunella D. Fries kampioen Adriaan Okkema eindigde met James als derde.

De Hippiade werd zaterdag onder schitterende omstandigheden verreden. Veel zon en veel publiek maakten het tot een prachtige dag.

Hippiade Elisah Aarts met Egane.

Elisah Aarts met Egane. (archief Fries kampioenschap).
Arjen Schilperoord

In het ZZ-springen werd er verwoede strijd geleverd om de titel. Met zes combinaties in de barrage ging het direct heel vlot van start. Drie combinaties gingen nogmaals foutloos rond, lang leek het er op dat Lysanne Kruizinga er met de titel van door zou gaan, maar laatste kandidaat Elisah Aarts dook met een uitgekiende rit 6 honderdste onder de tijd van Kruizinga.

Aarts, aangesloten bij de Tjongerruiters en derde op het Fries kampioenschap, reed met de veel vermogen tonende merrie Egane, een nakomeling van Mr Blue. ,,.Ik kwam hier met niet te veel verwachtingen. Twee weken geleden ben ik geopereerd aan mijn hand en heb deze week, maar een keer kunnen rijden. Mijn vriend Eelke Bruinsma heeft haar in die tijd door getraind. In de barrage wilde ik niet te dol van start. De lijn van hindernis een naar twee kon in zeven galopsprongen, maar ik heb er daar bewust acht gereden zodat ze niet te lag werd en ik meteen vlot door kon draaien, super dat het allemaal lukte zo. Het is een super fijne merrie die altijd haar uiterste best doet en heel voorzichtig is. Afgelopen winter waren we nog vierde in het ZZ kampioenschap. Ze heeft voordat ze de sport in ging twee veulens gehad en zal ook weer voor de fokkerij ingezet gaan worden door haar eigenaren de familie Sybrandie.”

Lysanne Kruizinga werd dus tweede met Erunella D (v. Veron) op maar korte afstand van Aarts. De amazone uit Schoonloo was blij met haar reservetitel, zo liet ze op Facebook weten. ,,Het is super gaaf, reservekampioen met mijn topper Erunella.” Renate Beuving uit Odoorn eindigde met Fellow op de zevende plaats. Ze miste de barrage op een haar, met een tijdfout in de tweede omloop. Ernesto Canseco stuurde Grandkittaire naar de achtste plaats.

Klasse Z
In het Z-springen wisten negen combinaties de barrage te halen, maar daarin wisten slechts twee ruiters nogmaals foutloos te blijven. Met afstand werd de 27-jarige Marit Huige met haar 7-jarige Gigi van de Wiel de kampioene. ,,Ik ben al vaker op de Hippiade geweest, maar had nog nooit de tweede manche gehaald, dat was dan ook mijn belangrijkste doel vandaag. Toen dat lukte werd het top tien, toen top drie en nu ben ik kampioen”, vertelt Huige enthousiast. ,,We hebben thuis een stal waar we paarden opleiden en verkopen, deze merrie is ook door ons gefokt en op mijn verjaardag geboren en toen heb ik haar gekregen. Voorlopig wil ik haar houden om verder te komen in de sport. Ze heeft heel veel vermogen en wil altijd meewerken.”

Rianne Visscher was de beste Noordelijke deelnemer, zij eindigde met Hollerno op een mooie vierde plaats. Maurice Stevens werd met Gypsy d’Usance vijfde en Wim Pomp met Ga la Vie PH zesde.

Klasse M
Voor de deelnemers aan het M-springen stonden er twee manches en een barrage op het programma. Negen combinaties wisten twee maal foutloos te blijven en een plaats in de barrage af te dwingen. In deze barrage was het de laatste lijn naar een flinke oxer die een aantal problemen opleverden. Vier combinaties wisten ook voor de derde maal de nul vast te houden. Laatste starter in de barrage Kimberly Loos zorgde voor de perfecte afsluiting van de rubriek door met haar Minerva AEG de snelste tijd te laten klokken.

Miranda Spronk-Rienties ging lang aan de leiding, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Brons ging naar het volgende talent uit de Thijssen familie. De 15-jarige Mans reed zijn troef White Socks sterk rond. Ella Huizinga eindigde als 12e met HM de Vos.

Klasse L
Eerste springkampioen van vandaag was Hilde Veenstra uit Drachtercompagnie die met Bikker K het L-springen om de Horka prijs op haar naam schreef. Maar liefst 18 combinaties wisten met een foutloos parcours door te dringen tot de barrage van het L-springen. In die tweede omloop bleven tien deelnemers wederom foutloos. Hilde Veenstra wist hierbij ruim twee seconde sneller te blijven dan alle concurrenten met Bikker, die ze nog maar een aand op stal heeft. Kim Tebbertman uit Assen pakte met G-Star van de Riethandel de reservetitel. ♘ Stegen.net | Knhs

 • Uitslagen Hippiade 2018 Paarden Springen
  Springen Klasse ZZ – Freeroad prijs
  1. Elisah Aarts (Rutten) – Egane, 0/0/0 – 36.69
  2. Lysanne Kruizinga (Schoonloo) – Erunella D, 0/0/0 – 36.75
  3. Adriaan Okkema (Vrouwenparochie) – James, 0/0/0 – 38.12
 • Springen Klasse Z – Pikeur prijs
  1. Marit Huige (Nisse) – Gigi van de Wiel, 0/0/0 – 37.73
  2. Arnold Bergstra (Lopik) – Bubblicious, 0/0/0 – 45.86
  3. Sander Sauve (Asten) – Goldika, 0/0/4 – 38.51
 • Springen Klasse M – Pavo prijs
  1. Kimberly Loos (Beek en Donk) – Minerva AEG, 0/0/0 – 41.51
  2. Miranda Spronk-Rienties (‘s-Heerenbroek) – Haley, 0/0/0 – 41.55
  3. Mans Thijssen (Sevenum) – White Socks, 0/0/0 – 41.97
 • Klasse L – Horka Prijs
  1. Hilde Veenstra (Drachtstercompagnie) – Bikker K, 0/0 – 28.77 sec
  2. Kim Tebbertman (Assen) – G-Star van de Riethandel, 0/0 – 30.99
  3. Larissa Bijl (Deurne) – It’s Be Gentle, 0/0 – 31,58