archief
contact
+31 6 53239630

Nederlandse springruiters zakken naar vijfde plaats op Wereldruiterspelen Tryon

Tryon | Stegen.net De Nederlandse springruiters zijn bij de Wereldruiterspelen na het tweede onderdeel gezakt naar de vijfde plaats. De eerste manche van het tweede parcours leverde voor Oranje twintig strafpunten op en dat is teleurstellend.

Tryon | Stegen.net
De Nederlandse springruiters zijn bij de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon na het tweede onderdeel gezakt naar de vijfde plaats. De eerste manche van het tweede parcours leverde voor Oranje twintig strafpunten op en dat is teleurstellend.

Zwitserland gaat in het voorlopige klassement aan de leiding met 11,64 punten voor de VS en Duitsland, dat na een matige start sterk terugkwam. Duitsland stond na de eerste wedstrijd nog achtste. Dankzij foutloze ritten van Simone Blum en Laura Klaphake klommen de Oosterburen flink op.

Harrie Smolders met Don VHP Z (archieffoto).
FEI | Libby Law

De beste resultaten voor Nederland kwamen van Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. en Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. Beide ruiters maakten één springfout en kregen vier strafpunten. Frank Schuttert kwam met Chianti’s Champion tot twaalf strafpunten en Jur Vrieling noteerde met VDL Glasgow vh Merelsnest NO.P. dertien strafpunten. Dit is het schrapresultaat voor de Nederlandse ploeg.

De rit van Smolders was fantastisch en punctueel, maar Don zette nog net een hoef op het lint van de waterbak en dat leverde helaas vier strafpunten op. Smolders baalde van zijn springfout. ,,Dat was heel jammer natuurlijk. Don sprong misschien wel beter dan gisteren”, zei de nummer één van de wereldranglijst. ,,De moeilijkheidsgraad lag wel erg hoog voor de tweede dag. Dus het belooft een zwaar kampioenschap te worden.”

Licht teleurgesteld
Bondscoach Rob Ehrens was licht teleurgesteld na de tweede dag. ,,Ik had het anders verwacht en meer gehoopt”, zei hij. ,,Maar ja, dit is de realiteit en dat is de sport.” Oranje is de titelverdediger bij de landenwedstrijd. Na de eerste proef, een op tijd verreden jachtparcours, stond TeamNL nog tweede.

Houtzager was tevreden met de prestatie van Sterrehof’s Calimero. ,,Hij sprong geweldig en liet zich heel fijn rijden. Met het parcours van vandaag, met vier fouten kun je blij zijn. Dat is niet slecht.”

Jur Vrieling en VDL Glasgow vh Merelsnest NO.P. waren donderdag het streepresultaat met 13 strafpunten: ,,Ik had er twee af in de driesprong. De voorbereiding was goed, in de warming up sprong hij heel goed. Voor m’n gevoel kwam ik goed de driesprong in. Misschien een beetje kort door de bocht, maar je moest ook iets aan de tijd denken. En de fout in de uitsprong kan ik niet verklaren.”

Vrieling vervolgt: ,,Het liep niet. Ik kan met Glasgow bij wijze van spreken 100 keer een triple bar rijden en die krijg je er niet af. En het is me dit jaar al twee keer gebeurd in de ring. In Rotterdam en hier. Ik heb de triple luchtig en voorwaarts geprobeerd te springen, dat moest ook vanwege die vijf galopsprongen. Dan verwacht je niet dat je daar met de achterbenen achterop tikt. Toch een dure fout. Met een fout minder was het resultaat nog niet goed geweest, maar nu met 13 strafpunten is het wel teleurstellend.”

De beste tien teams gaan door naar de tweede ronde van de tweede wedstrijd op vrijdag.

  • Voorlopig klassement landenwedstrijd springen WK Tryon
    1. Zwitserland, 11.64
    2. Verenigde Staten, 12.59
    3. Duitsland, 18.09
    5. Nederland, 24,35


Total
14
Shares
gerelateerde berichten
Total
14
Share