Home » Column: medelijden met omroeper Claudiüs Visser
column

Column: medelijden met omroeper Claudiüs Visser

🔴 Zuidbroek
Omroepers hebben vaak niet makkelijk tijdens paardensportevenementen. Steven Stegen schreef er een column over nadat hij Claudiüs Visser aan het werk hoorde bij Indoor Groningen.

Het lijkt misschien een simpele job: omroeper zijn op een paardensportevenement. In de microfoon herhalen welke deelnemer door de ringmeester de baan in is gestuurd. Natuurlijk is het veel meer dan dat! Ik begin een beetje medelijden met onze omroepers te krijgen. Zeker toen ik Claudiüs Visser aan het werk hoorde bij de dressuur bij Indoor Groningen.

Claudiüs deed z’n best. Laat daar geen misverstand over bestaan. ‘s Middags was de tribune lang niet zo vol als ‘s avonds bij de kür, maar het enthousiasme van Claudiüs was er niet minder om. Dat hij niet alle smeuiige details over de deelnemers met zijn publiek deelde valt hem te vergeven en het was misschien ook wel een bewuste keus.

Christa Larmoyeur en Aston Martin NL. Omroeper Claudiüs Visser zit boven de vlag op zijn commentaarpositie.
📸 Steven Stegen

Maar toen Claudiüs niet wist dat het Superhorse Aston Martin NL is, in plaats van NI, toen begon hij bij mij wel een beetje te knagen. En toen kwam Kim Jacobi ook nog in de baan. Met, hou je vast, Horses2Fly Après Minuit. Voor de kenners: dat is Frans. Een taal waar onze Claudiüs duidelijk geen fromage van heeft gegeten (dat is kaas). Hij probeerde het nog wel. Appresss Min Uit. Of zoiets. Ik moest me bedwingen om niet naar zijn commentaarpositie te hollen en hem verdere blamage te besparen.

Nou snap ik best dat niet iedereen Frans spreekt. Het is bij mij sinds de middelbare school ook aardig weggezakt. Maar beste Claudiüs, als je nou niet weet hoe je zoiets uitspreekt, vraag het dan tenminste aan iemand die het wel weet!

Dit stukje is trouwens niet bedoeld om onze vriend Claudiüs af te branden. Misschien moet ik het ook wel een beetje voor hem opnemen. Hadden vroeger alleen Shetlanders en Belgische paarden lange en vaak ook onuitsprekelijke namen, het is tegenwoordig schering en inslag. Om nog maar te zwijgen over de sponsornamen die aan de paardennamen zijn gekoppeld.

Zeg nou zelf, namen als Utamaro d’Ecaussines, Rokfeller de Pleville Bois Margot en Fysio Hippique Flabbergasted OSN, dat kun je een omroeper toch niet aan doen?

Nee, ik pleit voor de terugkeer van de paardennaam zonder poespas. Zelf hebben we Ed en Geert op stal. En de Belg Karel Cox, tweede in de wereldbeker van Londen, scoort bij mij ook punten, want zijn paard heet Evert. Misschien moeten we de ruiters en fokkers daar een handje bij helpen?

Ken jij nog moeilijke paardennamen? Of juist namen die lekker makkelijk zijn? Laat ze achter in de comments!

🔴 Stegen.net

Deel dit met je vrienden