Il Cavallo VL beste 5-jarige in finale Oostermoer Kei

Share
  • 9 januari 2019 08:33

door: Fred Lubbers, 9 januari 2019 08:33

🔴 Beilen
De manege van de Stroomruiters in Beilen stond dinsdagavond in het teken van de finale springen van de Oostermoer Kei. Vier- en vijfjarige paarden werden op hun springkwaliteiten beoordeeld door de Nederlandse topruiter Marc Houtzager en door Arjen Vos van Stal Vos in Dwingeloo.

Tijdens de finale kwamen bijna twintig combinaties in de ring, waarbij de vierjarigen verreweg in de meerderheid waren.

Oostermoer Kei Il Cavallo VL
Il Cavallo VL, gereden door Nicole Eggens, was de beste 5-jarige in de Oostermoer Kei.
📸 Henk Lomulder

Bij de vijfjarige paarden was het Il Cavallo VL die er met kop en schouders bovenuit stak. Dit paard, gefokt door B van Leur uit Dedemsvaart en gereden door Nicole Eggens uit Mantinge, was in de eerste ronde al de beste en in de finale opnieuw. Il Cavallo VL (Callahan x Cantos) was op alle punten superieur. In de finale waardeerden Marc Houtzager en Arjan Vos het springen en de galop tussen de hindernissen met hoge cijfers, voor beide onderdelen een 9, een totaal van 18 punten.

Met een achterstand van anderhalve punt eindigde Innovator (Arrezo x Azteca VDL) als tweede. Onder het zadel van Samantha Bos kwam dit paard, gefokt door Ter Schure uit Witteveen, prima uit de verf, net als de derde finalist, de schimmel Irango (Durango VDL x Goodtimes). Rolien Albring kwam tot een waardering van 15,5 punten en ook over dit paard waren de juryleden Houtzager en Vos positief.

,,Eigenlijk was de kwaliteit over de gehele linie vanavond prima”, liet Marc Houtzager weten. ,,Je kon heel goed zien dat de vijfjarigen al verder waren in hun ontwikkeling, maar zowel bij de vier-, als bij de vijfjarigen was de algehele kwaliteit heel goed.”

Il Cavallo VL stak er volgens de Nederlandse topruiter bovenuit, omdat dit paard op alle punten hoger scoorde. ,,Het is een zeer compleet paard. Een echt modern sportpaard, dat super kan springen, maar ook galopperen en over een heel goede techniek beschikt”, lichtte Houtzager toe.

Vierjarigen

Van de vijf finalisten bij de vierjarigen werd uiteindelijk Jackpot, een nazaat van Harley VDL x Ircolando, gereden door Monique de Jong winnaar. Het paard, gefokt door J. Waijers-Verhoeven uit Ravenstein kreeg een 8 van de juryleden voor het gaan tussen de hindernissen en een 8,5 voor het springen over de hindernissen.

Met 16,5 punten was Jackpot net iets beter dan Jupiter H (Glagow van het Merelnest x Gershwin), die gereden werd door Germaine Benus. Deze Jupiter H, gefokt door A. Hadderingh uit Kostvlies, maakte ten opzichte van Jackpot bij het springen iets minder indruk en kreeg daarvoor een 8. Tussen de hindernissen waren beide paarden van gelijk niveau en dat betekende voor Jupiter H ook een waardering van 8 punten.

Op zaterdag 19 januari wordt het slotstuk van het concours hippique Indoor Hartje Drenthe in Beilen gehouden, met als hoogtepunt de Grote Prijs, zaterdagavond.

🔴 Stegen.net | Persbericht