Bert Rutten: ‘meeste jonge paarden te voorwaarts gereden’

Share
  • 9 april 2019 19:48

door: Petra Duindam, 9 april 2019 19:48

🔴 Appingedam
Ook bij de tweede avond over het beoordelen van jonge paarden van de KWPN-regio’s Friesland en Groningen was de belangstelling groot. Zo’n 100 cursisten kwamen naar manege De Veenhoeve in Appingedam.

Bert Rutten, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie, was helemaal uit Hunsel gekomen om deze dressuuravond samen met regio-inspecteur Bart Henstra te verzorgen.

Cursisten luisteren naar de aanwijzingen bij het beoordelen van jonge paarden onder het zadel.
Cursisten luisteren naar de aanwijzingen bij het beoordelen van jonge paarden onder het zadel.
📸 Petra Duindam

Het was beoordeling ‘nieuwe stijl’. Voorheen werden paarden voorgesteld aan de hand en werd er gestapt en gedraafd, waarbij ook de beenstanden werden bekeken en beoordeeld. Dit voortraject is al op de theorieavond ter sprake gekomen en nu werden alle paarden op één na onder het zadel getoond.  

De paarden werden op stand besproken door Bert Rutten met toevoeging van Bart Henstra. Wat opvallend was dat Bert een paard op stand niet correct hoefde te vinden met bijvoorbeeld een steile schouder of iets onderstandig, maar voor hem was het echt belangrijk hoe een paard zich in beweging liet zien en hoe hij zijn lichaam gebruikte.

Te voorwaarts

Bert gaf iedere combinatie ook nog les en daar kwam duidelijk in naar voren dat hij vond dat de meeste paarden te voorwaarts gereden werden en dus van het achterbeen afliepen. 

Ook toen hij aan de deelnemers vroeg om het paard wat langer aan de voorkant te laten, zag je dat de paarden eerder ronder gemaakt werden dan lengte in de hals naar voren kregen. Na goede uitleg van Bert zag je de paarden verbeteren. Wat hij ook duidelijk aangaf was dat de paarden wel aan het been moeten zijn en dat je de hulpen niet te groot moet maken. 

Aan het einde van de avond benadrukte Bert Rutten, wat je door zijn lesgeven heen al zag, dat men moet stoppen om de jonge paarden zo op druk te rijden en meer vanuit de ontspanning tot aanspanning te komen.