Geslaagde avond over beoordelen paarden in Tolbert

Geslaagde avond over beoordelen paarden in Tolbert

3 april 2019 11:03 Uit

Door Petra Duindam
 
Leestijd: 2 minuten

🔴 Tolbert
Zo’n honderd belangstellenden kwamen maandagavond naar Tolbert voor een bijeenkomst over het beoordelen van paarden. Op deze eerste avond kwam vooral de theorie aan de orde, later komen er nog praktijkbijeenkomsten.

De eerste avond over het beoordelen van paarden trok in Tolbert zo’n honderd belangstellenden.
📸 Petra Duindam

Het was al weer enige jaren geleden dat er beoordelingsavonden georganiseerd werden vanuit regio Friesland. Nu hebben de KWPN-regio’s Groningen en Friesland samen met de fokverenigingen de krachten gebundeld en hebben een aantal avonden georganiseerd onder de noemer ā€œBeoordelen en Selectieā€.

Op de eerste avond stond onder leiding van KWPN regio-inspecteur Bart Henstra de theorie centraal. Hij gaf via een presentatie veel informatie over hoe je dressuur-en springpaarden beoordeeld en wat belangrijke punten zijn om op te letten. Dit alles wordt in de praktijkavonden nog uitgebreid behandeld.

Na de pauze ging het over de hengstenkeuze voor je merrie en over het fokdoel van het KWPN. In de database van het KWPN is ontzettend veel informatie te vinden over de hengsten en je kan gebruik maken van de indexen als objectief gegeven.

Als je merrie ook geregistreerd staat, dan is daar ook een genetisch profiel van aangemaakt en hoe meer gegevens er zijn des te ‘eenvoudiger’ het is om tot een hengstenkeuze te komen. Kijk wat je wil verbeteren en wat je wil behouden. En ook de keuze voor een jonge of oudere bewezen hengst kwam nog kort ter sprake. Maar vooral, ken je merrie!

De volgende praktijkavond is 8 april as bij Manege de Veenhoeve in Appingedam, waar met medewerking van Bert Rutten de dressuur avond wordt georganiseerd. Aanvang 19.30 uur. Voor de springavond die gehouden gaat worden bij VDL Stud in Bears is het Willem Greve die zijn steentje bij gaat dragen. Aanvang 19.30 uur.

Hennie Boersma Bokaal

Nadat Hennie Boersma afscheid heeft genomen als inspecteur van de drie noordelijke provincies, hebben de regio’s als eerbetoon deze beoordelingscursus naar hem vernoemd.

Deelnemers tot en met 35 jaar kunnen aan deze Bokaal deelnemen de finale is 24 april en vooraf is er nog een oefenavond in Nuis bij Erik Veenstra en wel op 18 april.

Voor meer informatie kunt je terecht op de site van KWPN regio Friesland of Groningen.

🐴 Paardensportnoord