Paardenbezitter en schade: wie betaalt de rekening?

Share
  • 17 mei 2019 09:27

door: redactie, 17 mei 2019 09:27

🔴 Ermelo
Ben jij verantwoordelijk voor de schade die je eigen paard aanricht? En zo ja, kun je je verzekeren tegen de kosten van die schade? In dit artikel zetten we een aantal zaken voor je op een rij.

ongeluk met paard
Een ongeluk met je paard zit in een klein hoekje.
📸 Steven Stegen

Stel, je paard geeft de dierenarts tijdens een behandeling een flinke trap. Gevolg: de dierenarts loopt vier weken met zijn of haar pols in het gips. Of je paard breekt uit de wei en loopt dwars door de volkstuintjes ernaast. De eigenaren staan al snel bij jou op de stoep om de schade te verhalen. Terecht, want in het algemeen geldt dat de bezitter van een paard risicoaansprakelijk is.

Bezitter of eigenaar?

Ben je de eigenaar van het paard? Dat ben je voor de wet niet automatisch de bezitter. Dat is namelijk de persoon die een paard verzorgt, voert en stalt, en ook de kosten daarvoor betaalt. In veel gevallen is de eigenaar van een paard ook de bezitter, maar dus niet altijd. Net zoals de persoon die op het paard rijdt, niet de bezitter hoeft te zijn.

Als je paard schade toebrengt aan dingen of mensen, ben je als bezitter dus aansprakelijk. Dat betekent overigens niet dat je altijd deze schade moet vergoeden, zeker niet de volledige schade. Want in de praktijk draait de bezitter van het paard dat schade veroorzaakte, bijna nooit op voor de volledige schade. Maar dit hangt wel af van de omstandigheden. Stel dat je je paard uitleent aan een vriend of vriendin. Hij of zij valt van je paard en raakt zwaar gewond. In dat geval is je vriend gedeeltelijk verantwoordelijk. Hij wist of had kunnen weten dat hij risico liep toen hij ging paardrijden.

Daarom wordt bij aansprakelijkheid altijd rekening gehouden met iemands ‘eigen schuld’. Daardoor ben je als paardenbezitter niet voor 100% aansprakelijk. Afhankelijk van het percentage ‘eigen schuld’ moet de persoon met schade zelf een deel betalen.

Schade tijdens het rijden

Als je paard schade veroorzaakt terwijl iemand op zijn/haar rug zit of hem/haar begeleidt, is het een ander verhaal. Dat komt doordat een paard dat wordt bereden of begeleid de aanwijzingen van de ruiter of begeleider opvolgt. In dat geval ben je als bezitter van je paard niet meer aansprakelijk voor de risico’s. Wel kun je schuldaansprakelijk zijn.

Je hoeft dus vrijwel nooit alle schade die je paard veroorzaakt, te betalen. Maar ook als je maar een deel van de schade hoeft te betalen, kan het totale bedrag flink oplopen. Het is dus verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Er zijn aansprakelijkheidsverzekeringen speciaal voor paarden. Deze verzekeringen zijn meestal alleen voor mensen die een paard houden als hobby.

Rechtsbijstandverzekering?

Stel dat jij en de persoon die schade door je paard heeft, er niet uitkomen. Dan kan een van beiden naar de rechter stappen. In dat geval is het prettig als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Zo’n verzekering dekt de kosten van een jurist of advocaat en andere deskundigen, en alle bijkomende kosten van een rechtszaak. Check voor het afsluiten wel alle voorwaarden en beperkingen goed.

🔴 Stegen.net | Ingezonden mededeling