archief
contact
+31 6 53239630

Margriet Koopmans piekt op ‘vroeg’ Fries kampioenschap

🔴 HARICH De Friese kampioenschappen waren vroeg dit jaar. Maar toch was een aantal amazones in staat om te pieken. Zoals Margriet Koopmans, Harmina Holwerda en Laura Zwart.

Harich
STEGEN.NET

In voorgaande jaren waren de Friese Kampioenschappen later in het seizoen, en ook zijn de paarden naar de vrijdag verplaatst en de pony’s op de zaterdag. De zondag was de dag dat de kampioenschappen voor de meertallen werden verreden. Margriet Koopmans werd kampioen in het ZZ-licht. Ook Harmina Holwerda presteerde sterk.

In de klasse B was het Dominique Janssen met Coco Gabanna (v. Florencio) die het kampioenslint op mocht halen en een ticket naar het NK in Ermelo.

Het L1 werd uiteindelijk gewonnen door Nadia Den Hollander met Yde van de Noeste Hoeve ( v. Hessel 480) die Thessa vd Land achter zich liet met Kind of Magic (v. George Clooney). Thessa stond in de eerste proef nog als eerste geplaatst.
Beide dames zijn sinds kort opgenomen in het Friese project MGPNGP 2.0

Harmina Holwerda met MGPNGP Mario fan Bokkum.
📸 Petra Duindam

Laura Zwart reed haar grote stoere De Mersken Lumen Jackson ( v. Vivaldi) naar de eerste plaats in de ochtendproef en gaf die ook tijdens het overrijden niet meer weg.

Looplust
De tweede plek was voor Mellanie Welles met William fan stal Sibma ( Tsjalle 397). Welles rijdt de pas vierjarige William met veel plezier. ,,Hij geeft een geweldig gevoel en heeft veel looplust.” Als derde was het weer Laura Zwart, die nu met Ulbrän 502 (V. Reinder 452) naar voren mocht komen. Ulbrän is een vijfjarige hengst en daarnaast ook één van de goedgekeurde hengsten die op het FK meedeed en goed heeft gepresteerd.

Harmina Holwerda had een goede dag en zat met drie paarden in de prijzen, in het M1 was het de nakomeling van Jasper 366, Vigo van de Wietze. ,,Vigo rijdt ik voor Duitse eigenaren Wolfgang en Susanne Depping“, aldus Holwerda. ,,Ik heb hem vorig jaar voor de Pavo Friso Bokaal gereden en dat ging zo goed dat ik ook mee mocht doen met het EK dressuur voor jonge Friese paarden, en daar zijn we kampioen geworden.”

Grappige underdog
Ook daarna is deze grappige underdog bij Holwerda gebleven en nu dus kampioen geworden of het FK. Holwerda roemt Vigo om zijn functionele manier van lopen. ,,Hij kan zo mooi naar de hand toe lopen dat het makkelijk is om de hals op lengte te houden.” Ook dit jaar gaan ze weer naar het EK voor jonge Friese paarden dat in oktober plaats gaat vinden.

Esther Hoekstra met De Merksen James Dean D&E (v. Charmeur) wist het reservekampioenschap op haar naam te schrijven. Na de geboorte van haar dochter heeft Esther het rijden weer helemaal opgepakt en James Dean maakt iedere keer weer progressie. En Annemarieke Olff met haar eigen gefokte Ikwist’t (v. Charmeur) die als veulen kampioen was op de Veulenkeuring, eindigde als derde.

Afke Weidenaar won de M met haar Fries MGPNGP Maile fan Klaeiterp ( v. Stendert) 447), op de voet gevolgd door Wendy Okkema, die Twix v.d Terpen ( v. Maurits) zadelde. Weidenaar heeft de zevenjarige talentvolle Maile sinds twee jaar onder het zadel en wil zo hoog mogelijk met hem komen. Met deze talentvolle Fries zit ze in het project MGPNGP en vind het erg leerzaam en leuk om erbij te zitten. Thuis wordt er ook gefokt en zijn er zo’n negen paarden op stal waar ze er zelf drie van rijdt.

Laura Zwart met De Mersken Lumen Jackson.
📸 Petra Duindam

Met Poker van Autofarm (v. Reinder 452) had Thea Dijkstra een mooie troef op tafel. Ze wonnen het Z1, maar het lag allemaal wel heel dicht bij elkaar. Dus het was een spannende rit. Astrid de Bruin met Nico ut it Leechlan (v. Wimer 461) zat Thea op de hielen. Ook Harmina Holwerda streed met Ruscherd fan Bokkum ( v. Norbert 444) voor wat ze waard was met een derde plaatsing als resultaat.

Rianne Kooistra had het winnende lot in handen tijdens haar proef in de klasse Z2, maar wist dit niet vast te houden en moest Sam Oudhof voor laten gaan na de kür op muziek. Kooistra zei vooraf al dat Kür rijden niet sterkste punt was. ,,In mijn ponytijd was dat al vaker een probleem.”

De nog maar 18 jarige Sam rijdt Figaro R (v. Apache) sinds een jaar of twee. ,,Het heeft een tijdje geduurd voordat we een combinatie werden.” De Apache-zoon was wat bang en kijkerig en kon dan rare sprongen maken en had geen vertrouwen in mij, aldus Sam.

Sam Oudhof werd Z2-kampioen met Figaro R. (v. Apache).

Via haar trainster Monique Peutz kreeg ze de tip om contact op te nemen met Gert van den Hof. ,,Daar ging een wereld voor me open. Gert benadert paarden op zo’n andere manier, dat had ik nog nooit mee gemaakt. Mijn mindset moest veranderen en de dingen in het voorwaartse oplossen en geloven dat het niet eng is. Zo heeft Figaro R veel meer vertrouwen in mij gekregen en daardoor durft hij ook veel makkelijker langs ‘enge’ dingen, ik ben Gert daar zo dankbaar voor. “

Oudhof had niet gedacht dat ze zou winnen. ,,De achterstand was drie procent, maar ik vind kür rijden zo leuk en op de oude kür van mijn zus Bo Oudhof, die omgebouwd is voor Figaro R, is het toch gelukt. Mijn doel voor de toekomst is om bij de young riders te gaan rijden, maar eerst naar het NK!”

ZZ licht overwinning naar Margriet Koopmans
In de ochtend proef was het Harmina Holwerda die met MGPNGP Mario Fan Bokkum (v. Jasper 366) nipt bovenaan stond, maar helaas kon ze dit in de kür niet vasthouden en moest ze het kampioenslint aan haar voorbij zien gaan. Margriet Koopmans met haar Ide K.W. ( v. Maurits) wist de jury te overtuigen en behaalde de eerste plaats en mocht zich kampioen van het ZZ licht noemen. Margriet heeft het Indoor kampioenschap ook al op haar naam staan.Total
38
Shares
0 deel
0 deel
38 deel
0 Tweet
0 deel