Belgische springruiters Europees kampioen, Nederland achtste

Share
  • 23 augustus 2019 19:19

door: redactie, 23 augustus 2019 19:19

Rotterdam
STEGEN.NET | KNHS

Een primeur op het EK Rotterdam: voor het eerst pakte de Belgische equipe goud op het Europees kampioenschap. Favoriet Duitsland werd tweede, Nederland teleurstellend achtste.

De winnende Belgische ploeg bestond uit Pieter Devos (met Claire Z), Jos Verlooy (Igor), J√©r√īme Guery (Quel Homme de Hus) en Gregory Wathelet (MJT Nevados S). Dit kwartet beperkte de schade op 12,07 strafpunten.

Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero.
📸 Jacob Melissen

Duitsland kwam uit op 16,22 en behaalde zilver. Daarna volgden de Britse ruiters met 21,41.

De Nederlandse springruiters liepen 38,90 strafpunten op. Bondscoach Rob Ehrens: ,,Ik zie heel veel pluspunten. Alleen we zitten nog een beetje in de spiraal van ‘net niet’. Dat moet de andere kant op schieten. Met wat meer geluk hadden we misschien wel bij de medailles kunnen zitten. Maar niet getreurd, we moeten hard werken, vooruit kijken en strijden.”

Als ‘verzachtende factor’ geldt dat Ehrens het om uiteenlopende redenen op het EK Rotterdam moest stellen zonder topruiters als Jur Vrieling, Jeroen Dubbeldam, Gerco Schr√∂der en Harrie Smolders. ,,We hebben ruiters voldoende, maar op dit moment te weinig toppaarden”, zei Ehrens bij de NOS.

In Rotterdam bestond de equipe van Oranje uit Frank Schuttert (Lyonel D), Doron Kuipers (Charley), Marc Houtzager (Sterrehof’s Calimero) en Maikel van der Vleuten (Dana Blue).

Alleen Van der Vleuten wist een keer een foutloze ronde binnen de toegestane tijd af te leggen. Bij de vorige EK, twee jaar geleden in Göteborg, eindigde Oranje als zevende. De springruiters veroverden in 2015 in Aken de Europese titel.

Leider in het klassement Ben Maher en Explosion W.
📸 Jacob Melissen

In het individuele tussenklassement gaat Ben Maher aan de leiding. Met de in Nederland gefokte Explosion W heeft de Britse ruiter nu 0.62 strafpunten. Jos Verlooy is voorlopig tweede met Igor. De Belg staat op 1.68 en wordt gevolgd door Martin Fuchs met Clooney met 3.46. Marc Houtzager is op plaats 11 de beste Nederlander met 8.20 strafpunten.

Landenwedstrijd springruiters EK 2019:
Goud – Belgi√ę – 12.07
Zilver – Duitsland – 16.22
Brons – Groot-Brittanni√ę – 21.41
8. Nederland – 38.90