Drentse kampioenschappen afdelingsdressuur niet zonder slag of stoot

Drentse kampioenschappen afdelingsdressuur niet zonder slag of stoot

7 augustus 2019 23:33 Uit Door Ingeborg Vermeer
Deel dit met je vrienden

Exloo
STEGEN.NET

Na maanden van voorbereiding en trainen in groepsverband, mochten de meertallen afgelopen vrijdag eindelijk de verlossende strijd leveren tijdens de jaarlijkse outdoor regiokampioenschappen Drenthe in Exloo. Voor sommige teams leverde dit nog flinke stressmomenten op, omdat een aantal paarden geblesseerd bleek.

volg me
Laatste berichten van Ingeborg Vermeer (alles zien)

Dat betekende dat er op het laatste moment nog reservepaarden ingezet moesten worden. In totaal betraden 19 meertallen de ring, waaronder drie teams die een kür op muziek reden.

Het M-viertal van de Stidalruiters.
📸 Maarten Sluiter

Helaas voor de organisatie, verliepen de namiddag en avond niet zonder slag of stoot; zware regen- en onweersbuien gooiden flink roet in het eten. Omwille van de veiligheid van de ruiters en de paarden werd het programma ruim een uur stilgelegd. Slechts één team moest nog een proef rijden, waarna de küren op muziek het programma zouden afsluiten.

Omdat alle teams onder dezelfde omstandigheden (en dus dezelfde ring) beoordeeld moeten worden, kon de wedstrijd niet naar binnen worden verplaatst. Nadat de onweersbuien leken weg te trekken, werd het programma in de lichte schemer vervolgd.

Viertallen

In de klasse L streden drie ponyteams om de kampioenstitel, welke met 202,5 en 207,5 punten werd gewonnen door PC de Runderuiters. Het team Quattro Cavalli Uut Drenthe van RV Drentse Hooglanden werd tweede en won daarmee net als de kampioen, een ticket voor Ermelo.

Het viertal van de Runderuiters in de schemering.
📸 Naomi Keizer

In diezelfde klasse bij de paarden werd RV Kloosterruiters kampioen met 190 en 194 punten. In de klasse M bonden drie paardenteams de strijd met elkaar aan. Hierbij mocht het team van de Stidalruiters de kampioenstitel op zijn naam schrijven. LR Exloo plaatste zich als tweede, waarmee ook dit team mag starten op het NK.

Voor de klasse Z hadden zich geen teams aangemeld, maar voor de klasse ZZ waren twee kanshebbers. De kampioenstitel ging met maar liefst 7,5 procent verschil naar het Research Drive team van de Stroomruiters. Zij behaalden 204,5 en 215,5 punten.

Zestallen

Bij de paarden werden – bij gebrek aan tegenstanders – maar liefst drie zestallen van de Runderuiters rechtstreeks geplaatst voor het NK! Ook zij werden kampioen en vertegenwoordigen Drenthe op 31 augustus in de klassen L, M en ZZ.
De kampioenstitel bij de ponyzestallen kreeg PC Exloo in de klasse L categorie D zeker niet cadeau: zij bonden de strijd aan met twee andere teams en wonnen overtuigend met 198 en 204,5 punten. Het andere ponyzestal van PC Exloo werd tweede en won daarmee ook een startbewijs voor de Hippiade.

Met een overtuigend percentage van 63,7% versloeg het Z team van RV de Runderuiters de twee teams in de klasse M en wonnen zij de kür op muziek. Het team van de Stidalruiters werd tweede en het team van de Runderuiters eindige op de derde plaats.

Anders dan bij de gewone proeven en helaas voor de deelnemers, wordt voor de kür op muziek slechts één team afgevaardigd naar Ermelo in plaats van minimaal één team per klasse.

Volgens de verdeelsleutel Hippiade Verenigingen en afdelingsdresuur 2019 worden de volgende teams namens de regio Drenthe afgevaardigd naar de Hippiade in Ermelo:

L- viertal pony’s PC Runderuiters
  RV Drentse Hooglanden
L-viertal paarden RV Kloosterruiters
M-viertal paarden RV Stidalruiters
  LR Exloo
ZZ-viertal paarden RV Stroomruiters
L-viertal pony’s PC Exloo (2 teams)
L- zestal paarden RV Runderuiters
M-zestal paarden RV Runderuiters
ZZ-zestal paarden RV Runderuiters
Kür op muziek paarden RV Runderuiters
🐴 Paardensportnoord