Maurice Stevens en Moa’dong Yuan smaakmakers op CH Buitenpost

Share
  • 8 augustus 2019 20:22

door: redactie, 8 augustus 2019 20:22

🔴 Buitenpost
Maurice Stevens deed woensdag bij het CH Buitenpost goede zaken. De ruiter uit Zeijen behaalde met zowel Grey Breitling (klasse Z) als Gypsy d’Usance (ZZ) een overwinning. Toch was de Chinees Moa’dong Yuan de verrassende winnaar in de Grote Prijs met U-Bresco Z.

Stevens begon de dag met de zege in het twee fasen klasse Z. Met de 8-jarige Grey Breitling (v. Breitling LS) van dierenarts Rieks Hatzmann. Stevens en Grey Breitling vormen nu een half jaar een combinatie en raken steeds beter op elkaar ingespeeld.

Maurice Stevens Gypsy d'Usance
Maurice Stevens met Gypsy d’Usance (archief).
📸 Steven Stegen

Later op de dag schreef Maurice Stevens ook het eerste ZZ-parcours op z’n naam, dit keer met z’n eigen troef Gyspy d’Usance, waarmee hij vorige maand Gronings kampioen werd. Toch waren de twee overwinningen geen opmaat naar nog meer succes in de afsluitende Z/ZZ-finale op de Grote Prijs van CH Buitenpost.

Die finale bleek een pittige opgave. Het duurde tot de 15e rit alvorens de eerste nulrit een feit was. Daarvoor zorgde Trienke Alma met Hendence (v. Zapetero). Na Alma volgden nog slechts drie foutloze combinaties: Jorinde Dolfijn, Marriët Smit-Hoekstra en de Chinese springruiter Mao’dong Yuan.

Moa’dong Yuan won met U-Bresco Z de Grote Prijs op CH Buitenpost.
📸 Arjen Schilperoord

Trienke Alma beet het spits af in de barrage met Hendence en werd uiteindelijk vierde. Als tweede ging de 14-jarige Jorinde Dolfijn uit Buitenpost van start met Providence. Ze bleven opnieuw zonder fouten en wisten bovendien een snelle tijd neer te zetten.

Vervolgens was het aan Marriët Smit-Hoekstra uit Mildam om de aanval op Dolfijn in te zetten. De amazone die al twee keer eerder de Grote Prijs in Buitenpost won, probeerde het ditmaal met Hischmiran. Helaas voor haar viel er onderweg een balk en eindigde Smit-Hoekstra daardoor als derde.

Als vierde en laatste combinatie was de 37-jarige Mao’dong Yuan uit Peking aan de beurt. Het parcours in Buitenpost was hem onbekend, maar dat gold niet voor het paard waarmee hij aan de start verscheen. Met U-Bresco Z won Marriët Smit-Hoekstra al twee keer eerder de Grote Prijs.

Twee jaar geleden verkocht de amazone U-Bresco Z en de nieuwe Chinese eigenaar Wu gaf Mao’dong vervolgens de kans het paard te rijden en te starten op wedstrijden. Mao’dong Yuan behoort inmiddels tot de vijf beste ruiters van China. Hij traint nu een paar maanden in Friesland, waar U-Bresco Z nog altijd in zijn vertrouwde stal staat. De combinatie verscheen ook aan de start bij het CH De Wolden, maar kon daar geen potten breken.