Ben Maher winnaar Global Champions Tour New York

Share
  • 29 september 2019 15:43

door: redactie, 29 september 2019 15:43

📌 NEW YORK
📝 STEGEN.NET | Persbericht
📸 Stefano Grasso

Het is het seizoen van de Brit Ben Maher met zijn tien jaar oude vierbenige superster Explosion W. De 36-jarige ruiter won op zaterdag de Longines Global Champions Tour Grand Prix van New York en haalde daarmee net als in 2018 de totaalzege in de wereldwijd hoogst gedoteerde competitie in de springsport naar zich toe.

Ben Maher met Explosion W.
📸 LGCT | Stefano Grasso

Ook de kampioenstitel in de competitie voor de teams zette hij, samen met zijn teammaat van de London Knights, Martin Fuchs (SUI) op zijn naam. Zij domineerden deze 18e en laatste etappe en behaalden dit seizoen in totaal vijf overwinningen. De reserve-Europees Kampioen had een tot nu toe indrukwekkend jaar en verzekerde zich op deze laatste dag van de LGCT van een prijzengeld van € 393.000. En daar mag hij zijn aandeel van de teamwinst in het GCL-kampioenschap nog bij optellen.

Maher finishte in de barrage in 34,08 seconden voor de als tweede geplaatste Duitser Marcus Ehning op Cornado NRW (0/34,65) en de als derde geëindigde Martin Fuchs op The Sinner (0/34,95).

Maher: ,,Ik wist dat het een moeilijk weekend zou worden. Het was mijn droom om de titel zowel individueel als met het team te winnen. Dat gebeurt niet zo vaak. Wat een paard. Explosion W is echt ongeloloflijk. Hij begrijpt mij, ik begrijp hem, we hebben een enorme band en het is enorm plezierig om zo met de sport bezig te kunnen zijn. Zo’n paard heb ik waarschijnlijk maar eens in mijn leven.”

,,Het is ongelooflijk dat het me voor de tweede keer gelukt is de titel te winnen. In het afgelopen jaar was het totaal onverwacht. Dit jaar heb ik Explosion W wat minder ingezet, ik heb ook Concona, Madame X en F One USA gereden. Ik ben heel gelukkig met zoveel geweldige paardeneigenaren te mogen werken.”Ben Maher haalde de zege met 301 punten naar zich toe, de Belg Pieter Devos volgde met 238 punten en de Duitser Daniel Deusser met 267 punten.

In een ontroerend moment prees Maher zijn rivaal Pieter Devos die lang aan de leiding ging en door Maher uiteindelijk naar de tweede plek verwezen werd. ,,Pieter heeft enorm gevochten, hij heeft me het hele traject onder druk gezet. Ik weet zeker dat hij zeer sterk terug komt.”

Devos ging tot aan de laatste etappe in New York met slechts een punt aan de leiding. Maher hield zijn hoofd koel in de laatste barrage met zeven deelnemers en won. Pieter Devos maakte met zijn Claire Z twee fouten, werd zevende en verloor daarmee de titel van 2019.

In de persconferentie zei Devos: ,,Ik ben er trots op om tweede te zijn, na een van de beste combinaties van de wereld. Ik ben trots op mijn paarden en op wat ze voor me gedaan hebben. Ze hebben fantastisch werk gedaan en daar wil ik ze voor bedanken. Het was topsport het hele seizoen, niet alleen dit weekeinde. Felicitaties aan Ben en Daniel. Ben heeft een fantastische klus geklaard.”