Bondscoach Alex van Silfhout vol lof over vernieuwde HJC-manege Tolbert

  • 14 januari 2020 19:54
door: Petra Duindam, 14 januari 2020 19:54

📌 Tolbert
📝 STEGEN.NET

L&R Horse Events organiseerde afgelopen weekend een driedaagse wedstrijd voor de Subtop. Voorheen was dit evenement in Assen, maar nu was voor de onlangs uitgebreide HJC-manege in Tolbert gekozen.

Eigenaar Louwe Mulder heeft een geweldig grote en nieuwe hal gebouwd van internationale allure met veel mogelijkheden en goede bodem.

Het deelnemersveld was van hoge kwaliteit met zeven ruiters boven de 70% in de Grand Prix en het was tevens ook een kadervormingswedstrijd. Hierbij kijkt bondscoach Alex van Silfhout naar de deelnemende combinaties in de Grand Prix en kan hij zo bepalen of er iemand in aanmerking komt om bijvoorbeeld een internationale wedstrijd mee te mogen rijden.

Edward Gal en Glock’s Total US.
📸 Petra Duindam

In principe wordt er voor de internationale wedstrijd gekeken naar de scores die er behaald zijn, maar soms kan het zo zijn dat de bondscoach vindt dat een combinatie ervaring moet opdoen en kan degene dan voorrang geven.

Er is een B-kader en een A-kader. Om in het B- kader te komen moet je minimaal één keer op een kadervormingswedstrijd 70.5% gehaald hebben en twee keer op een internationale CDI wedstrijd. Om in het A-Kader te komen geldt het zelfde als voor het B-kader alleen dan ligt de score op 73%.

Bondscoach Alex van Silfhout is ontzettend te spreken over de accommodatie in Tolbert. ,,Prima stalling en de organisatie is heel meewerkend en meedenkend.”

Dicht op het publiek

Toen ik hem aangaf dat ik wel vond dat de dressuurring wel erg dicht tegen de kant van het publiek stond, zei Alex van Silfhout dat het juist een super oefening was, want je weet nooit waar je terecht komt. ,,Zo leren de paarden en ruiters in verschillende omstandigheden met eventuele spanning om te gaan.”

Diederik van Silfhout met Expression.
📸 Petra Duindam

De kaarten zijn nog niet geschud en uitgedeeld, iedereen die goede scores blijft rijden en progressie maakt kan nog steeds de weg naar Tokio maken. ,,Er is voorlopig nog iedere maand een kadervormingswedstrijd en pas na het CHIO in Rotterdam worden de namen bekend gemaakt die naar Tokio gaan”, zei de bondscoach.

Uitslagen van de zondag vind je op startlijsten.nl

Natuurlijk was ik wel benieuwd naar de nieuwe topper Pin Rock’s Foxfire Blitz van Diederik van Silfhout of dat hij ook kans kan maken en of dat het paard wel tot Tokio blijft? En ja goede berichten zijn daar te melden, want het is zeker de bedoeling om te strijden voor een plek in het het team en de daarbij behorende kans op uitzending naar Tokio. Daarna is hij voor de verkoop. In Tolbert behaalde dit duo zaterdag en zondag de eerste plaats met de daarbij behorende kaderscores.

Publiekstrekker Edward Gal

Edward Gal stond niet zichtbaar op de lijst in Tolbert, een open plekje was er wel in het programma. Maar ineens was er een bericht op de Facebookpagina van Glock en daar werd vermeld dat Edward met Glock’s Total US zijn debuut ging maken in de Lichte tour. En toen ontplofte Facebook! De media doken erop en het halve Noorden was dan ook te vinden in Tolbert om deze fantastische hengst in het echt te bewonderen.

Voor de dressuursport in het Noorden en voor Louwe Mulder geweldige reclame! Alleen vind ik het dan weer jammer dat er normaal zo weinig publiek te vinden is op dit soort wedstrijden terwijl en ontzettend goede andere combinaties meerijden.

Nog even een pluim voor L&R Horse Events, zo geweldig wat ze hier opgezet hebben samen met meerdere vrijwilligers en van een oorspronkelijke tweedaagse een driedaags gemaakt hebben.