Friese titels voor Jacob van der Heide, Nina Woerts en Leonie Evink

Share
  • 10 februari 2020 07:58

door: Petra Duindam, 10 februari 2020 07:58

📌 Harich
📝 STEGEN.NET
📸 RM photography | Ryanne Marije Tigchelaar

Jacob van der Heide (ZZ-licht), Nina Woerts (Z2) en Leonie Evink (Z1) pakten in Manege Gaasterland in Harich de zwaarste Friese dressuurtitels. Door de storm besloot de organisatie het programma aan te passen.

Petra Duindam

Afgelopen vrijdag gingen de Friese Kampioenschappen van start op de mooie locatie bij Manege Gaasterland in Harich. Waar weer veel vrijwilligers het tot een mooi en gezellig kampioenschap hebben gemaakt, aldus de organisatie.

Leonie Evink werd met Sjoeke van Ravenswoud Fries kampioen Z1.
📸 RM photography | Ryanne Marije Tigchelaar

Vrijdag gingen de Z-rubrieken van start en zondag zou hier de finale voor zijn, maar door de slechte weersvoorspelling was de finale verplaatst naar zaterdagavond achter de pony’s, die overdag hun kampioenschappen hadden gereden. De klassen L2, M1 en de M2 worden nu op vrijdag 14 februari verreden. Hierna gaat het Friese Kampioenschap springen van start.

Jury unaniem in het Z1

In het Z1, met Sjoeke van Ravenswoud (v.Wimer 461), wist Leonie Evink de eerste proef te winnen. De jury was het unaniem eens bij deze combinatie. ,,Vrijdag heb ik iets op safe gereden”, aldus Leonie, die deze zevenjarige merrie sinds vorig jaar juli rijdt voor de Deense eigenaar Flemming Fynbo. Hergen van Hall was in de tweede proef de sterkste, maar in het klassement wist hij Evink niet te passeren.

,,Door haar mooie open front en fijne aanleuning wist ze goede punten te scoren”, oordeelde de jury. Sjoeke is een Kroon en sport merrie en het doel is om haar ook nog elite te krijgen en daar zijn vijf winstpunten in de Prix st. George voor nodig. ,,Ze heeft een werkzaam en meewerkend karakter, dus de verwachtingen zijn goed”, aldus Leonie.

Voor de nummer twee Willem Joëzer de Jong en Hergen van Hall was de strijd nog niet gestreden. Waar de Jong bij de eerste proef nog tweede stond moest hij in de finaleproef van Hall voorlaten gaan en dat kostte hem zijn reservekampioenschap.

Nina Woerts 5% los

Nina Woerts was al een succesvol bekende bij de pony’s en heeft nu de overstap naar de paarden gemaakt en dit niet zonder resultaat. Met Catwalk STH (v. Voice) wisten ze in het Z2 met 70.02 % en bijna 5% los van de nummer twee het kampioenschap te winnen. Kenna Bakker met de merrie I am Special (v. Dreamboy) mocht het reservekampioenslint ophalen.

Met Ecocert’s Fireball (v. Ampere) wist Jacob van der Heide de eerste proef in het ZZ-licht te winnen. Bij de kür moest van der Heide Harmina Holwerda voor laten gaan. Holwerda wist zich nog op te werken naar de tweede plaats, nadat ze de kür had gewonnen met Stal de Merskens Marten (v.Dries 421). Naomi Falkema, die bij de eerste proef tweede stond, moest met Waleska genoegen nemen met een derde plaats.