Bennie van Es en Kim Jacobi grijpen resterende Friese titels

Share
  • 17 februari 2020 11:02

door: Petra Duindam, 17 februari 2020 11:02

📌 Harich
📝 STEGEN.NET

Bennie van Es (kampioen L2 en M2) en Kim Jacobi (kampioen M1) kwamen bovendrijven op deel twee van het Fries kampioenschap dressuur. Vanwege storm Ciara werden de resterende rubrieken vrijdag afgewerkt.

Petra Duindam

Grand Prix ruiter Bennie van Es wist het L2-kampioenschap te winnen met Yalke van ‘n Elsmos (v. Alke 468) met een geweldige score van 76,33%.

Kim Jacobi werd Fries kampioen M1 met Iza Dieni.
📸 Fardau’s Fotografie

Dankzij een nieuwe regel vanuit de KNHS mogen ruiters die o.a. Grand Prix rijden ook hun jonge paarden weer op een kampioenschap in het L2 starten,

Dit geeft wel wat discussie onder de ‘amateurs’ die het niet altijd even leuk vinden dat de ‘professionals’ dit nu weer mogen. Er is wat voor te zeggen, maar aan de andere kant willen de eigenaren ook dat hun paard in de picture komt en goede resultaten bereikt.

Harmina Holwerda, die met dit resultaat nu drie keer zilver heeft gewonnen op de Friese Kampioenschappen, zal een keuze moeten maken welke twee paarden ze mee gaat nemen naar het NK in Ermelo.

Harmina Holwerda pakte zilver in het L2 met Ytse Fan Wylgsterpragt.
📸 RM PHOTOGRAPHY | RYANNE MARIJE TIGCHELAAR

Met Ytse Fan Wylgsterpragt (v. Wijbren 464) behaalde deze combinatie 70,33%. Deze veelzijdige hengst heeft zaterdag meegedaan met tuigen in Drachten en heeft daar de wedstrijd gewonnen met eigenaar Sybren Minkema.

Kimbria B, de Governor-dochter, behaalde met Yvonne Snieder een mooie derde plaats met een score van 69,50%. En zat daarmee Harmina Holwerda op de hielen. Yvonne rijdt deze sensibele, maar werklustige merrie nu zes maanden voor Gonnie Blumers. Gonnie heeft de merrie zelf gefokt uit een Voice-merrie die een half zus van de goedgekeurde hengst Kyton is en ze komt uit de bekende Bria stam.

Dit was de vierde wedstrijd voor Kimbria B en het is de bedoeling dat ze een IBOP gaat lopen en verder de sport ingaat. Jacob van der Heide was vierde met Svalegards Design (v. L’or). De vijfde prijs was voor Sofi V√§is√§nen met Xenia S.B. (v. Beart 411)

Kim Jacobi kampioen M1

Kim Jacobi, die ook al succesvol was met haar leerlingen, liet nu ook zien dat ze zelf ook wel wat in haar mars had. Met Iza Dieni (v. Bon Bravour x Flemmingh x Parcival) wist Kim het kampioenschap in de klasse M1 op haar naam te zetten. ,,Mede door Doede Santema ben ik aan Iza gekomen want de Terschellinger fokster Janneke Gnodde had een goede merrie die ze graag doorgereden wilde hebben en met tussenkomst van Doede is Iza Dieni bij mij gekomen‚ÄĚ, aldus Kim Jacobi.

De moeder van Iza komt uit dezelfde moeder als de goedgekeurde Gelderse hengst Kardieno die nu in het bezit is van Andreas Helgstrand en het goed doet.

Dat vleugje Gelders bloed maakt Iza een werkbare merrie die al kracht en een goede houding heeft. Het doel is om zo hoog mogelijk met Iza te komen, maar in ieder geval het sportpredikaat te behalen. Met wat kleine spanningsfoutjes in de proef die Kim wat punten kostte, maar die met de uitgestrekte gangen ruimschoots goed gemaakt werden en beloond werden met 8en en zelfs een 9 wist ze de concurrentie achter zich te houden.

Kim wilde ook nog even laten weten dat ze trots was op al haar leerlingen die allemaal goed hadden gereden en daaruit kwam ook nog drie keer goud en twee keer zilver te voorschijn.

De Merksen Lumen Jackson (v. Vivaldi) reed met zijn amazone Laura Zwart naar het reservekampioenschap toe. De grote zoon van Vivaldi maakt steeds meer progressie en wordt constanter en sterker. Deze combinatie zit in het Friese project Mei Grand Prix Nei Grand Prix en ze krijgen daar les van Sjak Laarakkers, die de jonge paarden begeleidt. Dit onderdeel van het plan is om fokkers en ruiters bij elkaar te brengen zodat de jonge paarden ook een kans in de sport krijgen. Ook Laura mag zich presenteren op het NK in Ermelo.

Met de goedgekeurde Friese dekhengst Ulbran 502 (v. Reinder 452) werd ook nog een mooie derde plaats bemachtigd door Laura. Esther Hoekstra met Kassandra (v. Totilas) wist een aansluitende vierde plaats te behalen.

Met het L2 kampioenschap al op zak lukte het Bennie van es om dit nogmaals over te doen in de klasse M2 en met deze keer Tizian fan Ass (v. Epke 474). Harmina Holwerda had weer het nakijken en ging voor het zilver met Vigo van der Wietze (v. Jasper 366). Op de derde plaats was het Esther Hoekstra met De Merksen James Dean D&E (v. Charmeur) die een ereronde mocht rijden.

Foto’s: Fardau’s Fotografie en RM Photography