Crowdfunding voor herbouw afgebrande manege Gaasterland in Harich

Crowdfunding voor herbouw afgebrande manege Gaasterland in Harich

3 januari 2018 23:21 Uit

Door Petra Duindam
 
Leestijd: 2 minuten

Harich | STEGEN.NET

Wat een mooi nieuw jaar zou moeten worden met heel veel evenementen en wedstrijden, is nu even niet aan de orde. Een groot uitslaande brand op 1 januari heeft letterlijk roet in het eten gegooid bij Manege Gaasterland in Harich.

De puinhoop in de afgebrande manege Gaasterland in Harich.

De puinhoop in de afgebrande manege Gaasterland in Harich.
FOTO: Romke Falkena

Een groot gedeelte van de manege is afgebrand en de schade is enorm. De brand is in de keuken begonnen, maar het is nog niet duidelijk waar het precies mis is gegaan en dat wordt nog onderzocht. Door de hitte zijn alle ramen gesprongen en het glas is in de beide bakken terecht gekomen en moet dus verwijderd worden. Ook moet er gekeken worden naar de constructie of er geen instortingsgevaar is.

Vrijwilligers
20 jaar geleden is dit paardencomplex door vrijwilligers opgebouwd, waaronder Romke Falkena en Lieuwe Zijlstra. Zij zijn de oprichters van het eerste uur en zitten nog steeds in het bestuur van de Stichting. In 1996 is de eerste hal geplaatst met een groep vrijwilligers. In de loop van de jaren is het complex alleen maar groter en mooier geworden en is er een tweede hal gebouwd. Ook is er een nieuw stallencomplex gerealiseerd, zodat men tijdens wedstrijden of stamboekkeuringen de paarden in een box kan zetten.

Nu wil men met man en macht weer aan de slag om ervoor te zorgen dat er weer zo snel mogelijk gebruik gemaakt kan worden van de binnenbakken zodat de lessen weer aanvang kunnen nemen.

Er loopt nog een onderzoek van hoe en wat er gebeurd is en dan kan nog enige tijd in beslag nemen. Nu is er ook een doneeractie gaande, die de leden op touw hebben gezet, waar mensen een bijdrage kunnen geven zodat er nu al begonnen kan worden aan de herbouw. Er is al een kleine 4.000 euro binnen.