Renate Beuving sterke winnaar op matig bezet Drents kam­pioen­schap

Share
  • 16 februari 2020 17:16

door: Steven Stegen, 16 februari 2020 17:16
📌 BEILEN – Met de ZZ-titel op zak en de derde plaats in die klasse was Renate Beuving de gevierde amazone op het Drents kam­pioen­schap. De amazone uit Beilen was er terecht blij mee, ook al viel de deelname dit jaar tegen.

Slechts vijf combinaties hadden zich gemeld om deel te nemen aan het Drents kampioen­schap klasse ZZ. Een onge­kend laag aantal, zo erkende ook voorzitter Klaas Brouwer van het regiobestuur van de KNHS.

Drents kampioenschap Renate Beuving
Renate Beuving met Fellow.
📸 Steven Stegen

Volgens Brouwer heeft het Drents kampioen­schap last van het gegeven dat veel ruiters weinig zin hebben om te moeten rijden op het KNHS-kampioen­schap in Ermelo, waarvoor het Drents kampioen­schap een selectie is. ,,Ik hoor dat veel ruiters het daar ongezellig vinden. Nu is het wel zo dat sinds dit jaar geselecteerde ruiters niet meer verplicht zijn om daar te starten, ze mogen er dus voor bedanken. Maar dat weten veel ruiters niet.”

Brouwer vindt dat er ook nog eens naar de regels moet worden gekeken die bijvoorbeeld bepalen dat bekende ruiters als Albert Zoer en Marc Houtzager niet mogen starten op de provinciale kam­pioen­schappen. ,,Dat is ooit bedacht om de amateur te beschermen, maar ik zou er wel vanaf willen. Die bekende ruiters kunnen ook met jongere paarden aan de start komen. Ik wil me daar in Ermelo sterk voor gaan maken. Het is voor een amateur toch alleen maar een extra stimulans lijkt me.”

Renate Beuving was ondanks de tegenvallende concurrentie terecht blij met haar successen. ,,Drents kampioen worden betekent zeker iets voor mij. Het is toch de bevestiging dat je goed bezig bent. Ik had aan Gert van den Hof nog een geduchte concurrent in de barrage.”

Renate Beuving blikt terug.

Dat klopte zeker. Beuving reed als eerste met Fellow (v. Indoctro) en zette een foutloze en snelle rit neer. Van den Hof ging daarna vol in de aanval, maar zag zijn poging met Guus B. uitlopen op twee springfouten. Daarmee was voor Beuving de ZZ-titel binnen, maar met haar tweede paard Horsinaa ging ze toch voluit. Dat resulteerde in drie balken en de derde plaats.

Klasse Z

De klasse Z eindigde met een barrage met twee deelnemers. Saskia Deknatel startte als eerste en kreeg met Golandie een springfout. Voor Weite Oldenziel was het daarna een koud kunstje om de klus af te maken. Hij nam de tijd en reed foutloos met Ofichem’s Finn (v. Zirocco Blue VDL). Donderdag eiste Renate Beuving al de M-titel op met Ithaca.