Renate Beuving met Fellow Drents kampioen ZZ-springen

Share
  • 28 juli 2018 12:50

door: Steven Stegen, 28 juli 2018 12:50

blokjeExloo | Stegen.net
Veel tegenstand had ze niet, maar Renate Beuving toonde zich zaterdag een waardige kampioen van Drenthe in het ZZ-springen. Met haar reus Fellow (v. Indoctro) reed ze beide omlopen foutloos en was een barrage niet nodig.

Renate Beuving steekt haar duim omhoog richting haar fans, nadat ze met Fellow Drents kampioen ZZ-springen is geworden.

Renate Beuving steekt haar duim omhoog richting haar fans, nadat ze met Fellow Drents kampioen ZZ-springen is geworden.
Steven Stegen

Beuving legde vrijdag al een solide basis voor haar latere titel, toen ze als enige foutloos bleef. Zaterdag bleef ook Roos Hansman foutloos, maar zij had vrijdag met Easter Boy als twee balken uit de lepels getikt. Hansman werd daarmee derde, achter Lysanne Kruizinga, die met Erunella in beide omlopen een balkje kreeg.

Voor Beuving was er dus ogenschijnlijk geen druk. ,,Klopt, niet voor het verloop van de wedstrijd, want ik had een behoorlijke marge. Maar ik wilde wel graag een waardige Drentse kampioen zijn, eentje die twee keer nul rijdt. En dat is mooi gelukt”, aldus de amazone uit Odoorn.

Renate Beuving met Fellow.

Renate Beuving en Fellow op weg naar de Drentse titel in het ZZ.
Steven Stegen

Fellow, met zijn stokmaat van 1.80, is de laatste weken in reusachtige vorm. Een jaar geleden liep hij nog zeer onervaren zijn ZZ-rondjes bij de titelstrijd in Exloo. ,,Een ander paard was toen verkocht, waardoor ik toen al snel een beroep op Fellow moest doen. Volgens mij ben ik er toen in het parcours zelfs nog afgevallen. Maar we zijn nu een jaar verder en Fellow is een geweldig en geroutineerd paard geworden. Hij is er echt ingegroeid”, aldus Beuving.

Renate Beuving mag zich dus een waardige kampioen noemen. Toch mag niet verzwegen worden dat de tegenstand met nog drie overgebleven concurrenten op zaterdag, weinig voorstelde. ,,Ik denk dat het vooral door CH De Wolden komt, dat gelijktijdig met het Drents kampioenschap is”, aldus Beuving, die zelf het vorige weekend in Veeningen reed.

Drenthe onwaardig
Het bestuur van de regio Drenthe is ook niet gelukkig met het gelijktijdig houden van beide evenementen. ,,Geloof me, we gaan alles op alles zetten om dat volgend jaar te voorkomen”, zei voorzitter Klaas Brouwer desgevraagd. Brouwer beaamt dat vier of vijf deelnemers in het ZZ Drenthe eigenlijk onwaardig is. ,,We hebben ook geprobeerd de boel nog om te draaien, door de dressuur en het springen van weekend te ruilen. Maar daar kwam veel protest op, omdat veel ouders van ponyruiters de vakantie al hebben gepland. Dat snappen we ook. Het is gewoon ondoenlijk om met iedereen en alle belangen rekening te houden.”

In de klasse Z ging de Drentse titel naar Wim Pomp met Ga la Vie PH (v. Vaillant). Ook in deze klasse was er geen barrage nodig, want Pomp reed als enige beide omlopen foutloos. Kristyna Mikulkova werd met een totaal van vier strafpunten reservekampioen met Sidney en Alexander Chitty werd derde en vierde, met respectievelijk Honeur de Pomme en Hugo Boss. Chitty pakte eerder op de dag de titel in het M met Ilex.

Hitte

De hitte heeft volgens voorzitter Brouwer niet voor grote problemen gezorgd. ,,Op beide dagen hebben we het programma twee uur vervroegd. Dat was dus even vroeg opstaan, vooral als je nog een eindje moest reizen, maar dat leek ons een goede oplossing.” Volgens Brouwer waren er ook niet meer afmeldingen dan normaal het geval is.

reageren op dit bericht

Uitslag Drents kampioenschap ZZ 2018

ruiter paard
1. Renate Beuving
RV Exloo
Fellow
v. Indoctro
0-0-70.78
2. Lysanne Kruizinga
LR Hondsrug
Erunella D
v. Veron
4-4-72.61
3. Roos Hansman
LR Staphorst
Easter Boy
v. Presley Boy
8-0-75.28
4. Gert van den Hof
LR Ceres
Eldorado VDL
v. Corland
4-8-73.75