Nederlandse jeugdteams pakken zilver en brons op EK dressuur

Nederlandse jeugdteams pakken zilver en brons op EK dressuur

12 augustus 2020 23:35 0 Door redactie
Deel dit met je vrienden

📌 Pilisjászfalu
📝 STEGEN.NET | KNHS
📸 Veerle farla

De Nederlandse jeugdteams doen het uitstekend op het EK in Hongarije. Nadat eerder deze week het team Junioren al brons pakte behaalde het team Children zilver in de landenwedstrijd.

Bij de Children (12 t/m 14 jaar) was het verschil met Duitsland, dat goud won, maar minimaal. Twee amazones van team NL wisten rond de 83% te scoren.

,,We hadden vooraf niet zien aankomen dat we zó dicht bij de Duitsers konden komen”, vertelt bondscoach Imke Schellekens-Bartels. ,,Kebie Raaijmakers, de laatste starter, wilde per se weten wat ze moest halen om het land aan goud te helpen. Haar score was geweldig, al liepen we de gouden medaille op een haar na mis. Goud was zeker mogelijk, zelfs de Duitsers kwamen naar ons toe dat ze voor hun medaille vreesden. Het verschil was minder dan 0,3%.

De tweede positie in het klassement was met 83,41% voor Kebie Raaijmakers en de geroutineerde Happy Feet. Deze Tuschinski-zoon geldt inmiddels als een echte Children-professor. Happy Feet loopt in Hongarije zijn vierde EK en dit is zijn zesde medaille. 

Maura Knipscheer en Amaretto (v. Krack C) scoorden 82,82% en staan daarmee op de derde plaats opgesteld. ,,Ik was heel trots op deze amazone”, stelt Imke. ,,In de inloopproef had ze niet haar beste rit. Haar paard had wat moeite met de reis en er is weinig hersteltijd. Vandaag was hij in topvorm en reden ze hun beste proef tot nu toe.”

Veerle Farla uit het Overijsselse Radewijk en Formidable (v. Tango) kwamen tot 78,95% en wisten daarmee de zesde stek veilig te stellen. ,,Een duo met relatief weinig ervaring. In de landenwedstrijd reden ze een stabiele proef met veel harmonie, die bovendien ook nog eens heel vloeiend en ritmisch verliep.”

Op de tiende plek vinden we Veerle van Hof en haar Don Diablo (v. Westpoint). Dit duo scoorde 76,09%. 

Brons voor Junioren

Op het Europees kampioenschap in Hongarije hebben de Nederlandse Junioren een bronzen teammedaille bemachtigd. De oranje amazones kwamen ruim een procent tekort om de Denen voor te blijven. Het goud ging met een royale voorsprong naar Duitsland.

,,Ik ben heel trots op deze Junioren-amazones”, stelt bondscoach Monique Peutz. ,,Er zitten een aantal EK-debutanten bij en ook hun paarden hebben nog niet alle ervaring. Vanuit het jurycorps kregen we de complimenten dat alle Nederlandse amazones hun paarden met veel harmonie wisten voor te stellen. Voor een zilveren medaille hadden we net een paar foutjes teveel, het verschil met Denemarken is maar klein.”

Beste Nederlandse combinatie is Robin Heiden. Met de door haar familie gefokte Gasmonkey (v. Tuschinski) realiseerde de amazone uit Alphen aan de Maas 72,78% en daarmee stond zij op de derde plaats gepositioneerd. 

Sanne van der Pols (Abbenbroek) reed met Cuvanck PP naar 71,36% en de zevende plaats. De zestiende plaats (69,36%) is voor Evi van Rooij en Don Tango B (v. Contango). Shanna Baars uit Nieuw-Vennep kwam in actie met Fernando (v. Westpoint). De combinatie kwam tot 69,15% en werd daarmee achttiende in de drukkende hitte.

Volgende week komen de Young Riders aan de start, met onder andere Marten Luiten uit Winschoten.