OS Tokio: goud voor Zweedse springruiters, Nederland wordt vierde

OS Tokio: goud voor Zweedse springruiters, Nederland wordt vierde

7 augustus 2021 20:35 0

Door redactie
 
Leestijd: 4 minuten

📌 Tokio
📝 KNHS | paardensportnoord

Na een enerverende wedstrijd is de Zweedse equipe Olympisch kampioen geworden in de Olympische landenwedstrijd. In een barrage werd de Verenigde Staten verslagen. België pakte brons en de Nederlandse springruiters eindigden naast het podium op de vierde plaats.

Voor Nederland opende Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante N.O.P. met een rit die goed begon. Tot en met hindernis 10 bleef Houtzager foutloos, op 11 ging het mis. Vanuit een rechterwending tikte Dante met het voorbeen de balk van de oxer naar beneden. Op de daarop volgende dubbelsprong volgde de tweede fout, nadat Dante de achterste paal van de uitsprong aanraakte. Met ook nog een tijdfout kwam Houtzager met negen strafpunten aan de finish.

,,Als ik het opnieuw zou moeten rijden zou ik een galopsprong minder naar de dubbel rijden. Vijf in plaats van zes, dan had ik de oxer wat luchtiger kunnen rijden. Maar dat is een keuze die je maakt met het parcourslopen. Ik kon ook geen ruiters voor me zien, dus ik heb me aan mijn plan gehouden”, evalueert de ruiter uit Rouveen na afloop van zijn rit.

,,In de dubbel na de landing over de steil verloor Dante een ijzer. Misschien dat daarom de uitsprong ook wat lastiger werd.” Houtzager is tevreden over het voorgeschotelde parcours: ,,De parcoursbouwer heeft een mooi parcours gebouwd, op die laatste lijn worden veel fouten gemaakt. Het is zwaar maar wel fair gebouwd.”

Nadat de eerste teamruiters gereden hadden, stond Nederland op de zevende plaats in het tussenklassement. De Verenigde Staten en Zweden wisten als enige landen foutloos te blijven.

Harrie springt voor een elf

Als tweede starter voor Oranje maakte Harrie Smolders met Bingo du Parc een geweldig debuut in de Olympische piste van Tokio. Smolders reed een ijzersterke foutloze ronde, nipt binnen de tijd. Teamgenoot Marc Houtzager vatte de rit van Harrie kort samen: ,,Zijn paard sprong voor een tien, Harrie voor een elf!”

De als reserve meegereisde combinatie deed daarmee goede zaken voor TeamNL. Met een tussentotaal van 9 strafpunten schoof het team van Rob Ehrens door naar de vijfde plaats.

,,Die Zweden zijn in vorm omdat ze geen fout gemaakt hebben, maar mijn paard is net zo goed, die heeft ook nog geen fout gemaakt”, grapt Smolders tegenover de pers na afloop van zijn eerste rondje in Tokio. ,,Het was niet eenvoudig om hem zo direct in een finale te moeten starten, dat is toch de moeilijkste proef. Hij voelde de hele week al goed aan, maar het is als reserveruiter heel moeilijk plannen in dit format. Dat hij het dan zo goed doet is geweldig. Het kwam niet helemaal als een verrassing, want hij was al mee naar Wellington geweest. Daar heeft hij in de warmte bij kunstlicht ook een aantal vier- en vijfsterren proeven goed gelopen.”

Net naast podium

Laatste Nederlandse starter Maikel van der Vleuten moest foutloos blijven om in de buurt van het podium te kunnen komen en dan te hopen op fouten van de top vier van het tussenklassement. Helaas kon Maikel, winnaar van het individuele brons, niet aan deze opdracht voldoen. Beauville Z maakte de eerste springfout bij de insprong van de driesprong, gevolgd door een tweede fout op hindernis 11.

Van der Vleuten: ,,Ik vond dat hij heel goed sprong, hij voelde ook goed. De voorbereiding was ook goed, alleen het resultaat niet”, verzucht de ruiter uit Someren. ,,Ik dacht dat ik perfect inkwam op de driesprong, en normaal maakt hij deze fout ook niet. Bij die andere fout had ik misschien een iets te voorwaartse afstand voor de dubbel erna. Helaas heb ik de jongens niet aan een medaille kunnen helpen, maar ik ben heel tevreden over hoe mijn paard hier gepresteerd heeft.”

Tevreden bondscoach

Nederland kwam met het totaal van 17 strafpunten net naast het podium, op de vierde plek, terecht. Bondscoach Rob Ehrens is er tevreden mee: ,,We zijn individueel heel goed van start gegaan, waarbij met name de jongere combinaties al veel gegeven hebben. Gisteren hadden we een minder sterk optreden, waardoor we nipt in de finale kwamen. En de ervaring leert, dat als je nipt de tweede ronde haalt, de kansen om te winnen klein zijn.“

Peder Fredricson stelde met All In het Zweedse teamgoud veilig.
📸 FEI | Arnd Bronkhorst

Frankrijk leek in Tokio het goud te pakken na twee foutloze rondes en alleen 2 strafpunten voor tijdsoverschrijdingen. Het ging echter helemaal mis bij de laatste ruiter, Penélopé Leprévost. Haar paard Vancouver de Lanlore gooide er eerst een balk af en weigerde vervolgens om verder te gaan, wat Frankrijk een medaille kostte. Ook Duitsland werd voortijdig uitgeschakeld, nadat hun laatste ruiter Daniel Deußer met Killer Queen niet door de driesprong kwam.

Zweden en de Verenigde Staten eindigden beide op 8 strafpunten, waardoor een barrage nodig was. Daarin bleven de combinaties van beide landen allemaal foutloos. Op basis van de totaaltijd ging het goud naar het Zweedse trio, dat 1,3 seconde sneller was dan de drie Amerikanen. Vooral de laatste rit, die van Peder Fredricson, was geniaal, hij reed met All In snel genoeg om het teamgoud veilig te stellen.

Uitslag landenwedstrijd OS Tokio:

 1. Zweden, 8 strafpunten, 0/122.90
 2. Verenigde Staten, 8 strafpunten, 124,20
 3. België, 12 strafpunten
 4. Nederland, 17 strafpunten
  • Marc Houtzager (Rouveen), Sterrrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano), 9 strafpunten
  • Harrie Smolders (Lage Mierde), Bingo du Parc (v.Mylord Carthago), 0 strafpunten
  • Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z (v.Bustique), 8 strafpunten
 5. Zwitserland, 28 strafpunten
 6. Brazilië, 29 strafpunten
 7. Argentinië, 49 strafpunten
 8. Duitsland, opgegeven
 9. Frankrijk, uitgeschakeld
 10. Groot-Brittannië, uitgeschakeld

Deel dit bericht