archief
contact
+31 6 53239630

OS Tokio: Houtzager en Van der Vleuten naar indi­vi­du­e­le finale

ūüďĆ TOKIO ‚ÄĒ Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten zijn bij de Olympische spelen door¬≠ge¬≠dron¬≠gen tot de indi¬≠vi¬≠du¬≠e¬≠le fina¬≠le van de spring¬≠rui¬≠ters. Ze zetten in de selec¬≠tie van dins¬≠dag een fout¬≠lo¬≠ze ronde neer. Willem Greve is door een spring¬≠fout uitge¬≠scha¬≠keld voor de indi¬≠vi¬≠du¬≠e¬≠le eindstrijd. 

ūüďĆ Tokio
ūüďĚ paar¬≠den¬≠sport¬≠noord

Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten zijn bij de Olympische spelen door­ge­dron­gen tot de indi­vi­du­e­le fina­le van de spring­rui­ters. Beide Nederlanders zetten in de selec­tie van dins­dag een fout­lo­ze ronde neer. Willem Greve is door een spring­fout uitge­scha­keld voor de indi­vi­du­e­le eindstrijd.

Vooral de pres­ta­tie van Marc Houtzager dwong diep respect af. De ruiter uit Rouveen had, nog voor hij een sprong had kunnen maken, zijn handen meer dan vol zijn 13-jari­ge merrie Sterrehof’s Dante (cover­fo­to). Het paard leek niet veel trek te hebben om aan de opga­ve te begin­nen, maar Houtzager bleef kalm en kreeg Dante toch aan het springen.

Gedurende de rit van Houtzager en Dante zag je de concen¬≠tra¬≠tie verder toene¬≠men en uitein¬≠de¬≠lijk kwam het hele¬≠maal goed, ook met de toege¬≠sta¬≠ne tijd in Tokio.

‚ÄėWe hebben het op een akkoord¬≠je gegooid‚Äô

Marc Houtzager

‚ÄěHet moet span¬≠nend blij¬≠ven he?‚ÄĚ, lach¬≠te Houtzager na zijn rit. ‚ÄěMisschien reed ik iets te recht naar die kijke¬≠ri¬≠ge hinder¬≠nis, maar normaal is ze niet kijke¬≠rig. We hebben het op een akkoord¬≠je gegooid, want op dat moment had het geen zin om het gevecht aan te gaan. Ik weet ook dat als ik eenmaal met haar aan de gang ben het geen probleem meer zou zijn. Ik ben dus maar snel gestart en had wel geluk dat ik nog net op tijd gestart ben. Ze sprong heel goed en ik reed perfect mijn geplan¬≠de ronde tot en met de laat¬≠ste hindernis.‚ÄĚ

Ben Maher en Explosion W in het Olympische parcours.
ūüďł FEI | Christophe Tani√®re

Maikel van der Vleuten zetten met Beauville een uitste¬≠ken¬≠de rit neer, zonder ook maar een moment in de proble¬≠men te komen. ‚ÄěMijn paard is natuur¬≠lijk heel voor¬≠zich¬≠tig. Hindernis 1 was ook niet ideaal, dat was voor een erva¬≠ren paard al een terug¬≠loop¬≠hin¬≠der¬≠nis. Daar deed hij al enorm zijn best en ook op vier, de drie¬≠sprong, moest hij hard werken, en daar¬≠na volg¬≠de de triple bij de uitgang weg. Dat was het moei¬≠lijk¬≠ste gedeel¬≠te voor mij. Daarna gaf hij me een heel safe gevoel.‚ÄĚ

Hard gelag Greve

Voor Willem Greve was het een hard gelag dat hij in het zicht van de eind¬≠streep nog een fout kreeg in de dubbel¬≠sprong. Zypria S tikte de achter¬≠ste balk licht aan met de achter¬≠be¬≠nen, maar die viel wel. Zonde, want Greve zette een prach¬≠ti¬≠ge en harmo¬≠ni¬≠eu¬≠ze rit neer. 

‚ÄěIk verloor een ijzer op hinder¬≠nis 5, dat kan gebeu¬≠ren en is geen excuus. Ik had achter¬≠af gezien iets meer rust moeten nemen naar de laat¬≠ste lijn en iets meer aan de buiten¬≠kant. Het zijn details, maar die tellen wel. Ik wilde abso¬≠luut geen tijd¬≠fout rijden, omdat me dat wel vaker de kop gekost heeft‚ÄĚ, blik¬≠te Greve terug.

De beste 30 kwali¬≠fi¬≠ceer¬≠den zich voor de indi¬≠vi¬≠du¬≠e¬≠le eind¬≠strijd om de medail¬≠les. Daarbij begint ieder¬≠een met een scho¬≠ne lei. De Britse ruiters deden het opval¬≠lend goed; alle drie plaat¬≠sen zich, waar¬≠bij Ben Maher misschien wel de mooi¬≠ste en beste rit neer¬≠zet¬≠te met Explosion W. Zij waren ook de snel¬≠sten, al speel¬≠de dat geen rol.

Opvallend is ook dat vanuit Duitsland alleen Daniel Deusser (Killer Queen) zich plaatste, terwijl zijn land¬≠ge¬≠no¬≠ten Andr√© Thieme en Christian Kukuk beiden een fout maak¬≠ten en in de fina¬≠le niet in actie komen.

Finaleplaatsen

Na 73 deel¬≠ne¬≠mers bleken er precies 30 combi¬≠na¬≠ties fout¬≠loos gespron¬≠gen te hebben, waar¬≠van 25 binnen de tijd. 

Thuisland Japan, Ierland, Groot-Brittanni√ę, Belgi√ę en Zweden zijn met drie ruiters in de indi¬≠vi¬≠du¬≠e¬≠le fina¬≠le maxi¬≠maal verte¬≠gen¬≠woor¬≠digd. Naast Nederland komen ook Egypte en Zwitserland met twee ruiters in de fina¬≠le aan de start.

gerelateerde berichten
Total
2
Share