OS Tokio: Houtzager en Van der Vleuten naar individuele finale

OS Tokio: Houtzager en Van der Vleuten naar individuele finale

3 augustus 2021 16:40 0

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 3 minuten

📌 Tokio
📝 paardensportnoord

Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten zijn bij de Olympische spelen doorgedrongen tot de individuele finale van de springruiters. Beide Nederlanders zetten in de selectie van dinsdag een foutloze ronde neer. Willem Greve is door een springfout uitgeschakeld voor de individuele eindstrijd.

Vooral de prestatie van Marc Houtzager dwong diep respect af. De ruiter uit Rouveen had, nog voor hij een sprong had kunnen maken, zijn handen meer dan vol zijn 13-jarige merrie Sterrehof’s Dante (coverfoto). Het paard leek niet veel trek te hebben om aan de opgave te beginnen, maar Houtzager bleef kalm en kreeg Dante toch aan het springen.

Gedurende de rit van Houtzager en Dante zag je de concentratie verder toenemen en uiteindelijk kwam het helemaal goed, ook met de toegestane tijd in Tokio.

‘We hebben het op een akkoordje gegooid’

Marc Houtzager

,,Het moet spannend blijven he?”, lachte Houtzager na zijn rit. ,,Misschien reed ik iets te recht naar die kijkerige hindernis, maar normaal is ze niet kijkerig. We hebben het op een akkoordje gegooid, want op dat moment had het geen zin om het gevecht aan te gaan. Ik weet ook dat als ik eenmaal met haar aan de gang ben het geen probleem meer zou zijn. Ik ben dus maar snel gestart en had wel geluk dat ik nog net op tijd gestart ben. Ze sprong heel goed en ik reed perfect mijn geplande ronde tot en met de laatste hindernis.”

Ben Maher en Explosion W in het Olympische parcours.
📸 FEI | Christophe Tanière

Maikel van der Vleuten zetten met Beauville een uitstekende rit neer, zonder ook maar een moment in de problemen te komen. ,,Mijn paard is natuurlijk heel voorzichtig. Hindernis 1 was ook niet ideaal, dat was voor een ervaren paard al een terugloophindernis. Daar deed hij al enorm zijn best en ook op vier, de driesprong, moest hij hard werken, en daarna volgde de triple bij de uitgang weg. Dat was het moeilijkste gedeelte voor mij. Daarna gaf hij me een heel safe gevoel.”

Hard gelag Greve

Voor Willem Greve was het een hard gelag dat hij in het zicht van de eindstreep nog een fout kreeg in de dubbelsprong. Zypria S tikte de achterste balk licht aan met de achterbenen, maar die viel wel. Zonde, want Greve zette een prachtige en harmonieuze rit neer.

,,Ik verloor een ijzer op hindernis 5, dat kan gebeuren en is geen excuus. Ik had achteraf gezien iets meer rust moeten nemen naar de laatste lijn en iets meer aan de buitenkant. Het zijn details, maar die tellen wel. Ik wilde absoluut geen tijdfout rijden, omdat me dat wel vaker de kop gekost heeft”, blikte Greve terug.

De beste 30 kwalificeerden zich voor de individuele eindstrijd om de medailles. Daarbij begint iedereen met een schone lei. De Britse ruiters deden het opvallend goed; alle drie plaatsen zich, waarbij Ben Maher misschien wel de mooiste en beste rit neerzette met Explosion W. Zij waren ook de snelsten, al speelde dat geen rol.

Opvallend is ook dat vanuit Duitsland alleen Daniel Deusser (Killer Queen) zich plaatste, terwijl zijn landgenoten André Thieme en Christian Kukuk beiden een fout maakten en in de finale niet in actie komen.

Finaleplaatsen

Na 73 deelnemers bleken er precies 30 combinaties foutloos gesprongen te hebben, waarvan 25 binnen de tijd.

Thuisland Japan, Ierland, Groot-Brittannië, België en Zweden zijn met drie ruiters in de individuele finale maximaal vertegenwoordigd. Naast Nederland komen ook Egypte en Zwitserland met twee ruiters in de finale aan de start.

Deel dit bericht