Charlotte Fry imponeert op eerste dag EK dressuur

Share
  • 7 september 2021 22:46

door: redactie, 7 september 2021 22:46

📌 Hagen
📝 paardensportnoord KNHS
📸 FEI | Liz Gregg

Charlotte Fry zette op de eerste dag van het EK dressuur de hoogst gewaardeerde proef neer. Met de hengst Everdale scoorde ze 77,671%. Marlies van Baalen eindigde als zevende en Adelinde Cornelissen als achtste.

Nederland staat na de eerste dag vijfde in het landenklassement, waarvoor 15 landen in beeld zijn. Groot-Brittanië gaat aan de leiding, gevolgd door Denemarken en Duitsland. Nederland staat nu vijfde.

Marlies van Baalen en Adelinde Cornelissen verdedigden in de Grand Prix de kleuren van oranje met hun tienjarige Totilas-zonen Go Legend en Governor. Woensdag komen Dinja van Liere en Hans Peter Minderhoud aan start op jacht naar een teammedaille.

De dressuurequipe van bondscoach Alex van Silfhout ligt op koers voor een derde of vierde plaats op de FEI Europese Kampioenschappen dressuur in Hagen.

Na de eerste dag is de tussenstand van de landenwedstrijd nog ietwat onoverzichtelijk, omdat alleen de beste score nog maar telt in de tussenstand na twee ruiters per land. Uiteindelijk gaat het om de beste drie scores per land en wordt duidelijk hoe de medailles in de landenwedstrijd verdeeld worden.

Van Baalen tevreden

Marlies van Baalen (Brakel) reed als tweede voor TeamNL en behaalde een score van 72.531 procent. Daarmee staat ze op plaats 7, precies boven Adelinde Cornelissen. Van Baalen is tevreden na haar EK-optreden. ,,Hartstikke goed. Go Legend voelde heel fijn, oplettend en los”, klinkt het enthousiast. ,,Ik kon echt ieder onderdeel goed inzetten en afwerken. Ik was echt blij toen ik klaar was. Dat is een goed teken. Ik had hier een beter gevoel dan in Tokio. Er was meer focus en meer puntjes op de i.”

Marlies begon de proef met hoge cijfers en stond op ruim 75 procent tot het stapgedeelte. Toen ging de score omlaag. ,,Dat was jammer. Go Legend was wat kijkerig. Ik had misschien wat meer moeten anticiperen. Hij hield zich daar net wat strak.”

Wiebeltje

Adelinde Cornelissen beet in de ochtend de spits af voor TeamNL. Met de nog betrekkelijk onervaren, zwarte KWPN-dekhengst Governor zette de routinier uit Nijkerk een goed resultaat neer. ,,Ik ben er best blij mee”, lacht Adelinde Cornelissen. ,,In de galopchangementen om de pas hadden we een wiebeltje. Dat had niet gehoeven. Ik was iets aan de voorzichtige kant met de piaffes, die hadden nog wat meer gezet kunnen zijn.”

Voor Governor was het zijn eerste optreden in zo’n imponerende entourage van het dressuurstadion in Hagen. ,,Hij is toch iets onder de indruk en dan ga ik ook nog niet het randje opzoeken. Zoveel routine hebben we samen ook nog niet. Governor wordt steeds nog een beetje sterker. Het komt goed. Hij moet nog een paar jaar routine opdoen. Over drie jaar, dan is hij er wel.”

Uitslag Grand Prix, deel 1, EK dressuur Hagen (na 35 van de 71 deelnemers)

  1. Charlotte Fry (GBR), Everdale (v.Lord Leatherdale), 77.671%
  2. Nanna Skodborg Merrald (Den), Atterupgaards Orthilia (v.Gribaldi), 75.078%
  3. Dorothee Schneider (Dui), Faustus (v.Falsterbo 11), 74.985%
  4. Marlies van Baalen (Brakel), Go Legend (v.Totilas), 72.531%
  5. Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Governor (v.Totilas), 72.484%