EK dressuur Hagen: goud voor Duitse equipe, Nederland vijfde

Share
  • 8 september 2021 18:17

door: redactie, 8 september 2021 18:17

📌 Hagen
📝 KNHS | paardensportnoord

Duitsland heeft goud behaald in de landenwedstrijd van het EK dressuur in Hagen. Nederland kwam niet verder dan de vijfde plaats. ,,Ik mis een ruiter van het kaliber Edward Gal”, constateerde bondscoach Alex van Silfhout.

Slotrijder Hans Peter Minderhoud kwam donderdag met Glock’s Dream Boy tot een score van 74,503 procent. Eerder op de dag had Dinja van Liere met Haute Couture een score van 74,208 procent neergezet. Daarmee steeg de equipe van bondscoach Alex van Silfhout nog naar plaats vier.

Duitsland behaalde goud op het EK, met Helen Langehanenberg, Jessica von Bredow-Werndl, Isabel Werth en Dorothee Schneider.
📸 FEI | Liz Gregg

De openingsdag met de eerste twee combinaties was afgesloten als vijfde. Marlies van Baalen en Adelinde Cornelissen waren met hun tienjarige Totilas-zonen Go Legend en Governor uitgekomen op respectievelijk 72,531 en 72,484 procent (het schrapresultaat). Oranje kwam daarmee uit op een totaal van 221,242 en werd dus vijfde.

Niet ontevreden

,,Het is geen medaille geworden”, reageerde bondscoach Alex van Silfhout. ,,Ik mis hier toch wel een ruiter van het kaliber Edward Gal. Toch mag ik niet ontevreden zijn met drie jonge combinaties in het team. Nu valt het met Dream Boy en Hans Peter wat tegen, terwijl die in Tokio juist heel goed presteerde. Wij roepen wel dat we in ons land goede jonge combinaties hebben, maar de andere landen zitten ook niet stil. Daar zie je ook steeds goede combinaties naar boven komen. Kijk maar naar Denemarken en Zweden. Ik denk dat we aan de bak moeten om er de komende jaren weer op het podium bij te staan.”

Het zilveren Britse team: Carl Hester, Charlotte Dujardin, Charlotte Fry en Gareth Hughes.
📸 FEI | Liz Gregg

Hans Peter Minderhoud heeft wel eens vrolijker gekeken na afloop van de landenwedstrijd op een EK. ,,Ja. ik was er ook niet echt blij mee.” Een reden heeft de routinier en de nummer 1 van de equipe nog niet. ,,Dream Boy was tot gisteren echt heel goed in vorm. Vandaag bij de warming-up was dat gevoel weg. En dat bleef tijdens de wedstrijd ook zo. Het had helemaal niet de sprankel van normaal. Ik had wat meer voor het team willen doen. Dat werd vooraf toch al wel een lastig verhaal voor een medaille. Dan had ik meer dan tachtig procent moeten halen. Maar het was gewoon niet goed genoeg. Ik kan er nu niet meer van maken. Morgen hopelijk beter.” Met een percentage van 74.503 eindigt Minderhoud in de Grand Prix op plaats 13.

Het goud was voor Duitsland (238,944). De equipe met onder anderen Isabell Werth (Weihegold OLD) en de excellerende Jessica von Bredow-Werndl (Dalera BB) hield de teams van Groot-Brittannië en Denemarken achter zich. Het was de derde Europese dressuurtitel op rij voor de Duitse ploeg.

Beter verging het ‘t Nederlandse dressuurteam onder de 25. Bij het EK U25 behaalde TeamNL een prachtige zilveren medaille. ,,Hier hadden we vooraf voor getekend”, vertelt bondscoach Monique Peutz.

De zilveren medaille was het resultaat van uitstekende prestaties van de Nederlandse amazones in Intermediaire II proef. Met de derde plaats van Jessica Poelman, de vijfde plaats van Jasmien de Koeyer en de achtste plaats van Febe van Zwambagt. Debutante Devenda Dijkstra staat op de elfde plaats. Duitsland veroverde het goud. Het Zweedse team pakte het brons.

Eindstand EK dressuur 2021 landenwedstrijd

  1. Duitsland, 238.944
  2. Groot Brittannië, 232.345
  3. Denemarken, 231.165
  4. Zweden, 225.389
  5. Nederland, 221.242

EK landenklassement U25

  1. Duitsland, 225.206
  2. Nederland, 218.000
  3. Zweden, 207.264