Dinja van Liere en Marten Luiten imponeren op CHIO Aken

Share
  • 19 september 2021 20:22

door: redactie, 19 september 2021 20:22

📌 Aken
📝 paardensportnoord | KNHS

De Nederlandse dressuurequipe is tweede geworden in de landenwedstrijd op het CHIO Aken. Dinja van Liere won de Grand Prix op vrijdag en moest zondag in de kür op muziek alleen Isabell Werth voor zich dulden. Marten Luiten won de kür op Prix St. Georges niveau.

Dinja van Liere reed met de hengst Hermès een nieuw persoonlijk record van 86.740%. ,,Eigenlijk een keer iets positiefs”, volgens bondscoach Alex van Silfhout. De tweede plaats in Aken is na de vijfde in Tokio en op het EK een mooie opsteker voor de Nederlandse dressuursport.

Van Silfhout: ,,Dinja laat zien dat ze er echt bij hoort. Hermès is een paard met nog niet zo veel ervaring, maar ik weet dat het een paard met heel veel kwaliteit is. Hoe ze hier super ontspannen en simpel hun werk doen, dat belooft gewoon nog veel voor de toekomst.”

Persoonlijk record

Dinja van Liere verbeterde haar persoonlijk record in de kür op muziek met meer dan 4 procent. Met fantastische passages en piaffes en een vrijwel foutloos optreden liet ze het publiek wederom genieten. Dat deden de juryleden ook, die voor de prestatie 86.740 procent over hadden.

Van Liere moest Isabell Werth met haar nieuwe troef Quantaz wel voor zich dulden. ,,Dit was voor mij mijn derde Kür op Muziek in de Grand Prix en met Hermès pas de tweede. Isabell heeft er al heel wat meer gereden. Ik ga gewoon verder oefenen. 86 procent is gewoon een mega, mega dikke score.”

Winst voor Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. bij rentree
In mei van dit jaar moest Emmelie Scholtens (Gorinchem) wegens een lichte blessure van haar dertienjarige hengst Desperado N.O.P. (v.Vivaldi) de observatiewedstrijden voor de Olympische Spelen laten schieten. Ook kwam het EK in Hagen van vorige week nog net te vroeg voor de combinatie. Een week later in Aken maakte Desperado N.O.P. een sterke comeback met de overwinning in de CDI4* kür op muziek met een percentage van 83.110. In de Grand Prix op donderdag eindigden ze op de derde plaats.

Denise Nekeman (Hasselt) reed een heerlijke, enthousiaste en goede kür met Boston STH. De lach op het gezicht van Denise aan het eind van de proef was dan ook meer dan terecht. Op het scorebord verscheen 79.405%. En dat is een nieuw persoonlijke record voor het duo dat een goede bijdrage leverde aan de tweede plaats voor het team in de Landenwedstrijd. In de kür op Muziek eindigden ze op de zesde plaats.

In de Grand Prix Special op zaterdag was het Vincent van Gasselt die met de vierde plaats met Delacroix II de voor het team meetellende score had. Thamar Zweistra eindigde op plaats zeven.

Marten Luiten wint twee keer in Aken

KNHS-Talententeamlid Marten Luiten (19, Winschoten) is regerend Europees en Nederlands kampioen bij de Young Riders. In het prachtige dressuurstadion van CHIO Aken liet Marten er ook geen twijfel over bestaan wie momenteel de beste is in zijn leeftijdsklasse.

Met de elfjarige merrie Fynona (v.Ampère) won Luiten op vrijdag de individuele proef met ruim vier procent voorsprong op zijn landgenote Thalia Rockx. In de Kür op Prix St George niveau op zaterdag zetten de vijf internationale juryleden Luiten en Fynona unaniem op de eerste plaats met een prachtige score van 82.350%.