Marten Luiten en Dinja van Liere winnen op CHIO Aken

Share
  • 17 september 2021 23:27

door: redactie, 17 september 2021 23:27

📌 Aken
📝 paardensportnoord

Mooie successen voor de Nederlandse dressuurruiters vrijdag bij het CHIO Aken. Marten Luiten uit Winschoten won met Fynona de Young Riders proef en Dinja van Liere met Hermès de Grand Prix.

Luiten won met zijn succesvolle merrie Fynona met een prachtige score van 78,912%. Het leverde Luiten een ticket op voor deelname aan Programme of Excellence, een coachingsprogramma waarbij Isabell Werth jonge talentvolle ruiters begeleidt.

Marten Luiten en Fynona tijdens de prijsuitreiking op het CHIO Aken.
📸 CHIO Aachen | Michael Strauch

De tweede plaats ging naar Thalia Rockx en Golden Dancer de la Fanzenda, met een score van 74.853%

Persoonlijk record

Dinja van Liere uit Uden heeft in de Grand Prix een nieuw persoonlijk record gehaald met Hermès. In het eerste onderdeel van de landenwedstrijd beloonden de vijf juryleden de fantastische proef van het duo met 78.022 procent. En dat is ook nog eens goed voor de overwinning.

Een prestatie van jewelste, want het was voor de 31-jarige Van Liere haar seniorendebuut op het meest prestigieuze concours ter wereld. ,,Dit is echt een droom die uitkomt. Zelfs Isabell Werth laat ik achter me”, vertelt Van Liere uitbundig.

Dinja van Liere won met Hermès de Grand Prix.
📸 CHIO Aachen | Michael Strauch

Nog geen week na het EK Dressuur in Hagen, waar Van Liere als beste van TeamNL op de tiende plaats eindige met de merrie Haute Couture, heeft de amazone bij haar senioren-debuut in Aken een super prestatie neergezet.

Met de hengst Hermès won ze vrijdag de vijfsterren Grand Prix met een prachtige score van 78.022 procent. Het Engelse jurylid Andrew Gardner gaf het duo bijna 80 procent, de magische grens in de Grand Prix.

,,Heel goed, heel goed”, is de eerste reactie van Van Liere. ,,Ik ben super blij met dit resultaat. Rotterdam begin juli was mijn laatste wedstrijd met Hermès. Dit is echt top. De vorige keer scoorden Hermès en ik 74 procent. Nu gaan we daar vier procent overheen.”

Nederland voorlopig derde

Met Denise Nekeman en Boston STH op de veertiende plaats en Thamar Zweistra (Hexagon’s Ich Weiss) op plaats 16 in de Grand Prix, staat de equipe van TeamNL op de derde plaats, achter Duitsland en Groot Brittannië na de eerste dag van de Landenwedstrijd.

Het vierde resultaat van Oranje van Vincent van Gasselt (21e) telde vandaag niet mee voor de teamranking. Zaterdag gaat de landenwedstrijd verder met de Grand Prix Special (voor TeamNL rijden Zweistra en Van Gasselt) en zondag startten er twee combinaties per land in de KĂĽr op Muziek met Van Liere en Nekeman. Dan bepalen de drie beste plaatsingspunten per land opgeteld bij die van de Grand Prix de definitieve uitslag van de landenwedstrijd.