Finale Nations Cup: toch nog hoofdprijs voor Nederlandse springruiters

 • 3 oktober 2021 19:20
door: redactie, 3 oktober 2021 19:20

📌 Barcelona
📝 paardensportnoord | KNHS

Met de overwinning in de finale van de FEI Nations Cup hebben de Nederlandse springruiters het buitenseizoen toch nog fraai afgesloten. Oranje bleef met drie ruiters foutloos en hield Ierland en België achter zich. De hoofdprijs is goed voor 417.000 euro.

In de finale met acht landen bleven drie van de vier Nederlandse ruiters foutloos. Het ging om Maikel van der Vleuten (Beauville Z),Willem Greve (Carambole) en Harrie Smolders (Monaco). Sanne Thijssen (Con Quidam RB) kreeg één springfout.

Harrie Smolders juicht na zijn nulronde met Monaco en verzekert daarmee de zege in de FEI Nations Cup.
📸 FEI | Łukasz Kowalski

Bij ieder land werd het minste resultaat geschrapt. Ierland eindigde met 1 strafpunt, vanwege overschrijding van de maximale tijd door Eoin McMahon, als tweede. Het brons ging naar België met 4 strafpunten.

In 2017 won TeamNL voor het laatst de finale van de Longines FEI Nations Cup. Bondscoach Rob Ehrens: ,,Ik ben erg blij, mijn team heeft het geweldig gedaan. Zonder mij, want ik ben een beetje kreupel, dus ik stond hier langs de zijlijn. Ze hebben laten zien hoe sterk Nederland is. Afgelopen jaar was een beetje een worsteling; We lieten goede dingen zien, maar het kwam er niet iedere keer goed uit. Nederland heeft een stabiele groep topruiters die hun paarden heel goed managen en die alles voor het land willen doen.”

Ehrens was ook vol lof over het concours in Barcelona. “Super dat het is georganiseerd en dat we konden deelnemen. Onwijs veel complimenten voor de organisatie.”

Bijzonder

Voor Willem Greve werd de finale in Barcelona een bijzonder evenement. ,,Het is altijd goed om deel uit te maken van het winnende team, zeker op zo’n speciale show als dit.” Greve is blij met de prestatie van zijn 17-jarige Carambole. ,,Ik heb zoveel aan dit paard te danken, hij betekent veel voor me. Ik zou willen dat hij de persconferentie kon geven, want hij verdiende deze overwinning. Het is mooi dat hij nu aan de hele wereld heeft laten zien hoe goed hij nog op deze leeftijd is.”

Willem Greve met zijn ervaren toppaard Carambole.
📸 FEI | Łukasz Kowalski

Greve heeft Carambole al sinds zijn vierde op stal staan. ,,Thuis is hij een beetje lui, maar hij weet wat hij moet doen in de ring. Ik heb een plan gemaakt richting Barcelona (hij startte bij Outdoor Zuidwolde, redactie) en dat heeft goed uitgepakt. Aan het pensioen van Carambole wil ik nu nog niet denken, we gaan eerst dit vieren. Ik wil hem op zijn hoogtepunt uit de sport halen, en dat is dit wel. Eerst thuis maar eens kijken wat we gaan doen”, besluit Greve.

 1. Nederland, 0 strafpunten
  Maikel van der Vleuten (Someren) – Beauville Z (v.Bustique), 0 strafpunten
  Willem Greve (Markelo) – Carambole (v.Cassini I), 0 strafpunten
  Sanne Thijssen (Sevenum) – Con Quidam RB (v.Quinar), 4 strafpunten
  Harrie Smolders (Lage Mierde) – Monaco (v.Cassini II), 0 strafpunten
 2. Ierland, 1 strafpunt
 3. België, 4 strafpunten