Jur Vrieling en Fiumicino in grootse vorm in GCT Samorin

Share
  • 17 oktober 2021 11:52

door: KNHS, 17 oktober 2021 11:52

📌 Samorin
📝 KNHS | paardensportnoord

Jur Vrieling is in grootse vorm in Samorin, waar de voorlaatste wedstrijd van de Global Champions Tour is verreden. De ruiter uit Holwierde eindigde met Fiumicino van de Kalevallei als derde in de Grote Prijs, nadat hij eerder op de dag tweede werd in de kwalificatie voor de Grote Prijs en de overwinning boekte in de hoofdrubriek op vrijdag.

Bart Bles deed ook goed mee op het evenement in Tsjechië.. Met Kriskras DV eindigde hij op plaats zes. Tien combinaties plaatsten zich voor de barrage van de Global Champions Tour Grand Prix in Samorin.

Jur Vrieling had zich eerder op de dag met de tweede plaats in de kwalificatie een goede uitgangspositie verworven en mocht als een na laatste van start in de beslissende omloop. Met wederom een foutloos parcours kwam de ruiter uit Holwierde met zijn tienjarige ruin Fiumicino van de Kalevallei (v. Plot Blue) in precies 40 seconden over de finish. Dat bleek goed voor de derde plaats.

,,1, 2, en 3. Wat wil ik nog meer”, klinkt Vrieling enthousiast na afloop van de wedstrijd. ,,Ja, ik had me met de overwinning kunnen plaatsen voor de finale in Praag, maar dan had ik in de laatste lijn niet acht maar zeven galopsprongen moeten maken.”

Vrieling had gehoopt zich voor Praag te kunnen plaatsen, maar moest dan wel afrekenen met de beste ruiters van de wereld, waaronder de nummer 1 van de wereld Peder Fredricson. ,,Ik had de eerste drie combinaties in de barrage zien rijden. Ik wist dat het een snelle rubriek zou gaan worden met zoveel grote namen op de startlijst. Ik dacht dat Scott Brash, die als eerste startte in de barrage, de winnaar zou zijn. Hij werd echter vierde. Het lag heel dichtbij elkaar. Het moest gewoon zo hard en zo kort mogelijk. Ik kreeg van onze manager Moumaim Dani een tip om een wending binnendoor te nemen. Alleen liet ik in de laatste lijn een halve seconde liggen.”

De rol van de manager van Vrieling en Bart Bles is niet te onderschatten. ,,Hij regelt alles voor ons en kan in rust alle ruiters in de barrage zien rijden. Dan zijn tips die hij geeft heel waardevol.”

Constant paard

Hoe verklaart Jur de uitstekende vorm van zijn tienjarige ruin in Samorin? ,,Fiumicino van de Kalevallei springt altijd goed. Ook als negenjarige heeft hij vorig jaar al hele goede dingen gedaan. Hij is denk ik één van de meest constante paarden van het land”, vertelt Vrieling vol lof het paard van Joeri Stevens en Geert de Sloover, waarmee hij reserve was voor TeamNL bij het EK begin september in Riesenbeck. Is de zoon van Plot Blue een paard met de potentie voor de Wereldruiterspelen volgend jaar in Denemarken? ,,Dat denk ik wel. Maar we zullen zien hoe dat loopt”, laat Vrieling vanuit Samorin weten.

Bart Bles reed zijn barrage met Kriskras DV in 41.86 seconden en deed dat net als Vrieling foutloos. Bles eindigde op de zesde plaats. In de tussenstand van de tour staat Bles op plaats 10 en is daarmee de beste Nederlander.

De overwinning in Samorin ging verrassend naar de Amerikaan Spencer Smith met Theodor Manciais. Volgende week wordt de laatste etappe van de Global Champions Tour wederom in Samorin verreden. Harrie Smolders is als winnaar van de wedstrijd in Hamburg zeker van deelname aan de finale van de reeks volgende maand in Praag.

Uitslag GCT Grote Prijs Samorin, 1.60m

  1. Spencer Smith (USA), Theodore Manciais (v.Kashmir van Schuttershof), 0 – 0, 39.57 sec
  2. Christian Ahlmann (Dui), Dominator Z (v.Diamant de Semilly), 0 – 0, 39.59 sec
  3. Jur Vrieling (Holwierde), Fiumicino van de Kalevallei (v.Plot Blue), 0 – 0, 40.00 sec
  4. Bart Bles (Babberich), Kriskras DV (v.Cooper van de Heffinck), 0 – 0, 41.86 sec