Steven Veldhuis toonaangevend op Jumping De Achterhoek

Share
  • 6 december 2021 16:27

door: Wendy Scholten, 6 december 2021 16:27

📌 Vragender
📝 paardensportnoord

Steven Veldhuis zegevierde bij de corona-editie van Jumping De Achterhoek. Voor de klok van 17.00 haalde de ruiter uit Haaksbergen de eerste prijs binnen met Installera Balia RS. Veldhuis won daarvoor ook de 1.35-finale.

Ondanks alle restricties en nieuwe Corona-maatregelen bleef Jumping de Achterhoek in Vragender overeind. Zij het in aangepaste vorm, om 17.00 uur moesten de wedstrijden afgelopen zijn, de sport was er niet minder om.

Een knaller was de 1.45m Rabobank Grote prijs van de Provincie Gelderland op zaterdagmiddag, gewonnen door Steven Veldhuis. Hij vierde dubbel feest, want even daarvoor won hij ook al de 1.35m Stal Melse Prijs. ,,Ik heb twee fijne concoursdagen gehad. Nu een Sinterklaasfeestje.”

Jumping de Achterhoek kon dit weekend zonder publiek toch doorgang vinden, iets waar de deelnemers bijzonder blij mee waren. Ook winnaar Steven Veldhuis was erg opgelucht. ,,Ik had graag internationaal mee willen rijden en was al bang dat het helemaal niet door kon gaan. Maar gelukkig kon het nationaal wél. Het was niet zomaar een concours, de aankleding was extra en de parcoursen waren goed gebouwd door Louis Konickx: technisch en fijn te rijden. Complimenten voor de familie Morssinkhof, het was echt fantastisch.”

Geerink zet de toon

In de 14-koppige barrage ging vierde starter Sander Geerink met Global (v. Cardento) er vol voor. Geerink en zijn tienjarige hengst kwamen zeer snel door het parcours en stopten de klok op 36,61 seconden. De volgende combinaties konden er niet aan tippen.

Dat veranderde toen Steven Veldhuis met Installera Balia RS de ring in kwam. Veldhuis was duidelijk op jacht en verspilde van meet af aan geen tijd. De vosmerrie liet zich goed sturen en snoeide een dikke seconde van de tijd van Geerink af: 35,56 seconden. Laatste starter Bas Moerings uit Brabant deed met de KWPN-hengst Ipsthar (v. Denzel v. ‘t Meulenhof) nog een aanval op de winst. Moerings reed een mooie ronde, maar haalde Veldhuis niet meer in. Hij werd derde in 36,67 seconden.

,,Het was een lekker dagje vandaag” lacht de winnaar. ,,Mijn merrie Installera Balia RS is acht jaar oud en dit was haar tweede 1,45 m barrage. De eerste ronde verliep al volgens plan, ze sprong heel goed. Gisteren in het 1,40 had ze twee suffe foutjes, dat gebeurt haar eigenlijk zelden. Ik denk dat ze die nog een beetje in haar achterhoofd had, want op het voorterrein was ze al heel scherp.”

Sander Hulst won met Sandro de finale van de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal klasse L.
📸 Digishots

Veldhuis knalde in de barrage uit de startblokken en maakte het verschil waarschijnlijk al in de eerste meters. ,,Alleen op de laatste lijn verloor ik iets tijd. Daar heb ik een galopsprong toegevoegd, want één minder was voor mijn achtjarige merrie net te veel gevraagd. Volgend jaar kan ze dat wel, voor nu heb ik heb mijn eigen rondje gereden.” De merrie is nog steeds in bezit van fokker Freek Duinkerken van Redmill Stables. Veldhuis: ,,Ik ben met haar begonnen toen ze vier jaar was en heb altijd veel vertrouwen in deze merrie gehad. Ze heeft een goede instelling, techniek en een best grote galop. Wat ze me vandaag liet voelen was heel veelbelovend.”

1.35 gewonnen met ‘cadeautje’

De 1.35m winnaar van Steven Veldhuis is de achtjarige merrie Iregina. ,,Wij noemen haar thuis ‘ons cadeautje’. We hadden haar moeder met twee verschillende hengsten proberen te dekken, maar dat was allemaal niet gelukt. Iets van 16 maanden later, het was al bijna winter, kwam dit veulen opeens ter wereld. We hebben DNA-onderzoek laten doen, maar hebben nog steeds geen idee wie de vader is.”